skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić zapiekankę z twarogu z kaszą manną i kwaśną śmietaną? przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Użyj miękkiego i wilgotnego twarogu. Aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję, możesz przetrzeć twaróg przez sito. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Z wypełniaczy mam wiśnie, możesz użyć dowolnych jagód, owoców, suszonych owoców, orzechów, kandyzowanych owoców.
Krok 2:

Umyj i osusz jajka serwetkami. W misce połącz 2 jajka z cukrem i trochę je ubij. Następnie wlej stopione masło do miski.
Krok 3:

Dodaj śmietanę do miski. Zawartość tłuszczu w śmietanie nie ma większego znaczenia. Im jest wyższy, tym bardziej kremowy będzie smak. Mam zawartość tłuszczu w śmietanie 15%.
Krok 4:

Następnie dodaj przygotowany twaróg do miski.
Krok 5:

Dodaj szczyptę soli i kaszy manny. Wszystko wymieszaj. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Sprawi, że konsystencja ciasta twarogowego będzie bardziej jednorodna. Gotowe ciasto twarogowe nie jest płynne i niezbyt gęste. Z korony pozostają pewne ślady.
Krok 6:

Do pieczenia weź dowolne żaroodporne naczynie do pieczenia. Nasmaruj dno i boki formy niewielką ilością oleju roślinnego. Włóż ciasto twarogowe do formy i spłaszcz je. Na całym cieście ułóż suszone jagody wiśni. Zamiast wiśni można użyć rodzynek, suszonych moreli, malin itp. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 7:

Przygotuj osobno śmietanę. Wymieszaj śmietanę, jajko, cukier i skrobię, aż się połączą.
Krok 8:

Zapiekanka przestanie być płynna i zachowa swój kształt. Wyjmij go z piekarnika i zalej przygotowaną śmietaną. Wróć zapiekankę do piekarnika na kolejne 20 minut. Ponownie-skup się na piekarniku.
Krok 9:

Podczas pieczenia kwaśna śmietana lekko się zrumieni po bokach, a jej środek lekko drży. Wyjmij formę z piekarnika i lekko ostudź.
Krok 10:

Pokrój zapiekankę z twarogu na porcje, ułóż na talerzach i podawaj. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g



