galaretowate ciasto z mielonym mięsem na kefirze

rumiane, przedwczesne i satysfakcjonujące ciasto ku radości wszystkich! To ciasto składa się z prostego ciasta kefirowego, którego nie trzeba wyrabiać rękami. Odbywa się to w prosty i prosty sposób, dzięki czemu można go gotować przynajmniej codziennie, zachwycając siebie i swoich bliskich pysznymi wypiekami. Może być używany jako niezależne danie, wygodnie jest zabrać go ze sobą na piknik, do szkoły lub biura. Najlepiej pić ciasto z czymś mlecznym: mlekiem, kefirem, sfermentowanym mlekiem lub zsiadłym mlekiem, chociaż po prostu z herbatą odejdzie z hukiem. Smacznego!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 48 % 15 g
157 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto z nadzieniem mielonym? Przygotuj nadzienie do ciasta. Użyłem gotowego mielonego kurczaka. Wymieszaj mięso mielone z posiekaną cebulą i koperkiem, solą i pieprzem do smaku. Mieszać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego (dosłownie 1 łyżkę stołową), dodaj nadzienie. Dusić na średnim ogniu mieszając przez 7 minut. Przykryłem patelnię pokrywką. Nadzienie jest gotowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować ciasto, wbij jajka do głębokiej miski i dodaj sól, ubij widelcem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej i olej roślinny, wymieszaj wszystko trzepaczką. Wymieszaj sodę i mąkę i przesiej do osobnego czystego pojemnika, jeśli jest czas, lepiej 2-3 razy, aby soda równomiernie rozprowadziła się w mące. Należy pamiętać, że soda reaguje z kwaśnym środowiskiem, w naszym przypadku z kefirem. Wybrałem kefir z przyjemną kwaskowatością.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę sody i mąki do mieszanki kefir-masło, ugniataj ciasto mikserem na małych obrotach przez krótki czas: jeśli tylko wszystko zostanie wymieszane i nie będzie grudek. Mieszałem ciasto przez około 5-7 sekund. Możesz użyć trzepaczki, ale ugniataj trochę dłużej. Ciasto na ciasto jest gotowe: powinno mieć konsystencję jak płynna śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj naczynie do pieczenia-mam okrągłe o średnicy 16,5 centymetra. Im mniejsza średnica formy, tym wspanialsze i wyższe będą wypieki. Dla tej ilości składników okazało się idealne. Formę należy przykryć pergaminem lub folią i nasmarować olejem roślinnym. Następnie formę należy podgrzać w piekarniku, a następnie olej się rozgrzeje, a ciasto na pewno się nie przyklei. Nie możesz niczego przykryć, ale po prostu nasmaruj formę. Wlej połowę ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż smażone mięso mielone na wierzchu, równomiernie rozprowadzając je na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej drugą połowę ciasta, wyrównując łyżką lub drewnianą szpatułką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec ciasto w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu, skup się na cechach swojego sprzętu. Gdy ciasto się zrumieni, przebij je drewnianym szpikulcem: jeśli ciasto nie przykleja się do szpikulca, jest upieczone. Wyjmujemy gotowy produkt, pozwalamy mu trochę ostygnąć i wyjmujemy z formy.

uwielbiam to ciasto ze względu na jego smak, prostotę i łatwość przygotowania. Nadzienie można zmieniać w zależności od dostępnych produktów, a ciasto wcale nie jest problematyczne. Zawsze mi się udaje. Ale nie zapominaj, że sukces pieczenia zależy w dużej mierze od wybranych produktów. Jeśli wybrałeś kefir o słodkim smaku do tego ciasta, soda dodana do ciasta może nie w pełni zareagować z takim kefirem i nada gotowemu ciastu nieprzyjemny smak sody. Jeśli twój kefir wcale nie jest kwaśny lub po prostu boisz się smaku sody, zmniejsz ilość sody według własnego uznania (ale pamiętaj, że pieczenie może nie rosnąć wystarczająco) lub dodaj 2-3 krople soku z cytryny do ciasta. W każdym razie nie bój się eksperymentować i testować nowego przepisu dla siebie. Zawsze możesz zrobić małą porcję, aby sprawdzić, czy danie dobrze się sprawdza z wybranymi potrawami w piekarniku.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

aromatyczne niesłodzone ciasto z soczystym nadzieniem mięsnym-apetyczne, przyjemne w smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy