klasyczny sos salsa

klasyczny sos salsa to prosty i niedrogi przepis. Ten sos można przygotować teraz prawie o każdej porze roku. Do jego przygotowania lepiej jest używać świeżych warzyw. Podawaj powstały sos do mięsa lub ryb. Nadaje się do chudego stołu. W tym przypadku jest spożywany z tortillami, świeżym chlebem, frytkami.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 53 % 8 g
węglowodany 40 % 6 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Możesz użyć białej cebuli lub czerwonej cebuli. Pomidory wybierz dojrzałe, mięsiste, soczyste i aromatyczne. Smak sosu w dużej mierze zależy od smaku pomidorów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz pomidory ręcznikami papierowymi. Obierz białą lub czerwoną cebulę. Pokrój je w duże kliny. Umieść na blasze do pieczenia, skrop trochę rafinowanym olejem słonecznikowym o wysokiej temperaturze dymienia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz warzywa przez około 30 minut. Możesz dodać ząbki czosnku, jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak salsy i jalapeno.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij upieczone warzywa, ostudź trochę i przenieś do miski blendera. Jeśli nie masz blendera, przewiń warzywa przez maszynkę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostałe składniki: sól, sok z cytryny, nasiona kminku, grubo posiekaną kolendrę. Usuń nasiona z ostrej papryki, a także Wyślij do miski. Dostosuj jego ilość do swoich upodobań, ale nie przesadzaj. Pamiętaj, że ostrość sosu pojawi się z czasem, więc obserwuj poczucie proporcji. Przewiń zawartość do jednolitości, używając trybu tętnienia i zatrzymując się co 10 sekund. Jest to konieczne, aby ocenić konsystencję sosu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To wszystko! Klasyczna salsa jest gotowa! Spróbuj tego. Jeśli chcesz, dodaj starty świeży czosnek (2-3 ząbki), sól do smaku, możesz trochę słodzić, jeśli pomidory są kwaśne. Wlej sok z limonki lub cytryny (około 1 łyżki). Zmiękczy ostrość sosu. Ogólnie rzecz biorąc, przynieś danie do zwykłego smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj powstały sos do dań mięsnych, rybnych, pieczonego drobiu i dziczyzny lub możesz po prostu z chlebem, makaronem, ziemniakami, tortillami lub frytkami. Sos można podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku do 3 dni.

jeśli pomidory nie są zbyt dojrzałe, a sos jest suchy, dodaj pomidora startego na drobnej tarce, co naprawi brak Dania.

jeśli nie lubisz kolendry, dodaj inne warzywa do wyboru. Odpowiednia pietruszka, bazylia, rozmaryn, koperek, mięta, trybula, estragon, majeranek, pióra zielonej cebuli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy