solone ciasteczka

proste ciasteczka o neutralnym smaku na przekąskę. Takie ciasteczka są bardzo często przygotowywane w Finlandii. Jest to uniwersalne ciasto - można je podawać z herbatą lub kawą lub podawać z piwem lub lampką wina.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 41 % 24 g
węglowodany 44 % 26 g
353 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty do przygotowania ciasteczek. Masło należy najpierw wyjąć z lodówki, aby było zmiękczone, można to zrobić pół godziny lub godzinę przed pieczeniem. Jajka są średniej wielkości, będą potrzebować tylko żółtek: jednego do ciasta, drugiego do smarowania ciasteczek przed pieczeniem. Przesiej mąkę. Do posypania ciastek stosuje się kminek, jeśli nie smakuje, można go odrzucić lub zastąpić grubą solą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włącz rozgrzać piekarnik o 180 stopni. W głębokiej misce wymieszaj jedno żółtko, przesianą mąkę, zmiękczone masło i sól. Zagnieść elastyczne ciasto. Mąka może zająć więcej lub mniej niż wskazano. Skoncentruj się na cieście. Gotowe ciasto łatwo łączy się w kulkę i nie przykleja się do rąk.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ciasto nie jest lepkie, ale jeśli rozwałkujesz je na stole, będziesz musiał dodać więcej mąki. Aby tego nie robić, lepiej rozwałkować ciasto na ciasteczka przez pergamin do pieczenia. Im cieńsze ciasto zostanie rozwałkowane, tym chrupiące będą gotowe ciasteczka. Ciasto rozwałkować cienko i dowolnie pokroić. Możesz użyć pasków, kwadratów lub wyciąć różne kształty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane surowe ciasteczka przenieść na blachę do pieczenia lub blachę do piekarnika, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko wstrząśnij surowe żółtko i posmaruj powierzchnię ciastek pędzlem do gotowania. Posyp ciasteczka kminkiem. Możesz posypać ciasteczka grubą solą morską lub pozostawić bez posypania. Umieść blachę do pieczenia z ciasteczkami w nagrzanym piekarniku na 12-17 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika i grubości ciasteczek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i ostudź. Takie ciasteczka są idealne jako przekąska nie tylko do piwa, ale także do wina.

łatwe do przygotowania ciasteczka z prostymi dostępnymi składnikami. Gotuje się bardzo szybko. Same ciasteczka mają neutralny smak, kminek dodaje do nich jasnych akcentów smakowych. Ale dzięki niemu nie jest to tylko słone ciastko, ale aromatyczny dodatek do napojów.
ilość soli można zmieniać, zwiększając lub zmniejszając w zależności od preferencji. Możesz zrobić to samo z kminkiem. Te ciasteczka mają zarówno smak, jak i konsystencję kruchego ciasta.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy