ciasto Zebra na kefirze

pyszne ciasto na przytulny wieczór w domu! Ciasto Zebra to jedno z najbardziej znanych ciast! Jego pasiastego wzoru nie można pomylić z żadnym innym słodkim ciastem) gotuje się go na śmietanie, margarynie, maśle. Dziś ugotujemy go na kefirze. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, luźne, czekoladowe!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 80 % 45 g
232 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec zebrę na kefirze? Przygotuj jedzenie. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową. Natychmiast włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Surowe jajka dokładnie umyć ciepłą wodą, osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do wysokiej miski, dodaj wanilinę na czubku noża. I ubij jajka mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinieneś dostać bujną żółtą masę, taką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier cienkim strumieniem, nadal ubijając jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skończysz z lekką, jeszcze bardziej bujną masą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej do niego kefir i ubij na niezbyt dużych obrotach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę przez drobne sito. Oddziel 20 gramów mąki od całkowitej objętości. Wymieszaj większość mąki z sodą. Wlej przesianą mąkę zmieszaną z sodą do ciasta. Dodaj go w małych porcjach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj każdą porcję mąki z ciastem za pomocą szpatułki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na dwie równe części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do jednej części ciasta dodaj 20 gramów mąki (które zostawiliśmy z całkowitej objętości). W drugiej części dodaj kakao.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj oba ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasmaruj formę, w której upieczemy ciasto olejem roślinnym. Mam silikonową formę, nie smaruję jej niczym. Wlej 2 łyżki jasnego ciasta na środek formy, a następnie dodaj 2 łyżki ciemnego ciasta na wierzch. W ten sposób przenieś całe ciasto do formy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Okazuje się, że takie paski) wyszły dla mnie nierówne, możesz osiągnąć piękniejszy wynik.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Postanowiłem trochę udekorować i przeciągnąłem szpikulcem od środka do krawędzi formy - okazało się, że jest to kwiat)

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut - skup się na piekarnikach. Moje ciasto piecze się przez 40 minut. Gotowość sprawdzam za pomocą szpikulca-jeśli wyjdzie sucha z ciasta-ciasto jest gotowe)

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Oto gotowe ciasto. Wyjmij go z formy i ostudź na ruszcie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto pokrój na porcje i poczęstuj się) z herbatą lub mlekiem-kto lubi) nie ozdobiłam go niczym na wierzchu - cały urok w tych paseczkach" zebry & quot;)))

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy