skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z ciasta francuskiego z dżemem? Przygotuj jedzenie. Wyjmij zamrożone ciasto francuskie bez drożdży z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Jako nadzienie do bajgli użyłam dżemu jabłkowego, możesz też wziąć dowolny dżem lub gęsty dżem.
Krok 2:
Arkusz ciasta francuskiego rozwałkuj trochę wałkiem do ciasta na posypanym mąką stole, ale niezbyt cienko, aby ciasto w gotowym produkcie było kruche i przewiewne. Za pomocą talerza lub innego okrągłego przedmiotu i noża wytnij okrąg z ciasta. Podziel go na osiem identycznych kawałków.
Krok 3:
Połóż dżem jabłkowy na krawędzi każdego trójkąta ciasta z szerokiej strony, wystarczy pół łyżeczki. Jeśli włożysz więcej, podczas pieczenia nadzienie zacznie wyciekać na blachę do pieczenia.
Krok 4:
Zwinąć nadziewane ciasto w bajgiel. Delikatnie dociśnij, aby bajgiel nie obrócił się podczas pieczenia.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem. Ułóż półfabrykaty bajgli na pergaminie, pozostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca, ponieważ podczas pieczenia bajgle znacznie zwiększą swoją objętość. Ubij jajko kurze w misce i posmaruj nim bajgle na wierzchu. Jajko może nie być używane, jeśli planujesz posypać bajgle cukrem pudrem.
Krok 6:
Wyślij blachę do pieczenia z bajglami do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut. Ale musisz skupić się na pracy piekarnika i wyglądzie bajgli, powinny one dobrze "dąsać się" i brązowieć.
Krok 7:
Wyjmij bajgle z piekarnika, wyjmij je na półmisek, pozwól im trochę ostygnąć. W razie potrzeby schłodzone bajgle można posypać cukrem pudrem, ale słodkie nadzienie dobrze współgra z niesłodzonym ciastem, tworząc przyjemny smak wypieków. Miłego picia herbaty!
gotowe ciasto francuskie doskonała baza do pieczenia z dowolnym nadzieniem. Z niego można upiec bajgle, ciasta i inne słodycze, po prostu zmieniając nadzienie i za każdym razem otrzymując nowy przysmak na herbatę.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
oprócz tego, co kupiłeś, możesz użyć własnego ciasta. Przepis na domowe ciasto francuskie do tego wypieku możesz wybrać w katalog .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g