skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić biszkopt, ubij jajka z cukrem, aż uzyska większą objętość, aby uzyskać puszystą pianę. Przesiej mąkę z sodą i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.
Krok 2:
Wlej połowę ciasta do naczynia do pieczenia. W pozostałym cieście wmieszaj kakao i wlej pozostałe ciasto do drugiej formy. (18-22 cm) umieść obie formy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut.
Krok 3:
Schłodzić gotowe herbatniki i wyjąć z formy.
Krok 4:
Z jednego biszkoptu Wytnij jedno ciasto o grubości 1,5 cm. Resztę herbatników pokrój w kostkę. Nie musisz bardzo drobno ciąć.
Krok 5:
Ananasy w puszkach wyjmij ze słoika, po spuszczeniu soku do kubka. Pokrój ananasy w kostkę.
Krok 6:
W przypadku kremu ubij tłustą śmietanę (co najmniej 25% tłuszczu) z cukrem pudrem na puszystą masę.
Krok 7:
Ciasto i kostki namoczyć trochę syropem ananasowym. Posmaruj ciasto śmietaną.
Krok 8:
Następnie zanurz kostki biszkoptu w śmietanie i ułóż na cieście. Następnie ułóż warstwę pokrojonych ananasów. Rozłóż każdą warstwę o średnicy nieco mniejszej niż poprzednia, aby uformować wzgórze z ciasta.
Krok 9:
Następnie kolejna warstwa kostek, warstwa ananasów i na wierzchu ostatnia warstwa kostek. Następnie obficie posmaruj boki pozostałym kremem. Umieść zebrane ciasto w lodówce na kilka godzin, aby ciasto było namoczone i zamrożone.
Krok 10:
W przypadku lukru połam czekoladę na kawałki i polej śmietaną. Podgrzej ogień. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić trochę lukier, aby nie był gorący.
Krok 11:
Polej gotowe ciasto polewą czekoladową. Odczekaj, aż lukier stwardnieje i podawaj. Miłego picia herbaty!
to ciasto jest dość łatwe do zrobienia! Można go łatwo przygotować w domu. Miękki, delikatny i pyszny - będzie doskonałym przysmakiem na każdą uroczystą okazję. Nadaje się nawet na przyjęcie dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g