klasyczne ciasto Pancho z ananasem

pyszne i delikatne ciasto! Bardzo łatwy w przygotowaniu! Ciasto & quot; Pancho & quot; spodoba się słodyczom w każdym wieku. Śmietana i warstwa ananasów doskonale komponują się z bujnym i przewiewnym herbatnikiem. Oprócz ananasów możesz zmienić nadzienie na truskawki, banany, orzechy. W każdym razie będzie bardzo smaczny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 68 % 32 g
239 kcal
IG: 6 / 6 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić biszkopt, ubij jajka z cukrem, aż uzyska większą objętość, aby uzyskać puszystą pianę. Przesiej mąkę z sodą i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej połowę ciasta do naczynia do pieczenia. W pozostałym cieście wmieszaj kakao i wlej pozostałe ciasto do drugiej formy. (18-22 cm) umieść obie formy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić gotowe herbatniki i wyjąć z formy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z jednego biszkoptu Wytnij jedno ciasto o grubości 1,5 cm. Resztę herbatników pokrój w kostkę. Nie musisz bardzo drobno ciąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ananasy w puszkach wyjmij ze słoika, po spuszczeniu soku do kubka. Pokrój ananasy w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku kremu ubij tłustą śmietanę (co najmniej 25% tłuszczu) z cukrem pudrem na puszystą masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto i kostki namoczyć trochę syropem ananasowym. Posmaruj ciasto śmietaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zanurz kostki biszkoptu w śmietanie i ułóż na cieście. Następnie ułóż warstwę pokrojonych ananasów. Rozłóż każdą warstwę o średnicy nieco mniejszej niż poprzednia, aby uformować wzgórze z ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie kolejna warstwa kostek, warstwa ananasów i na wierzchu ostatnia warstwa kostek. Następnie obficie posmaruj boki pozostałym kremem. Umieść zebrane ciasto w lodówce na kilka godzin, aby ciasto było namoczone i zamrożone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku lukru połam czekoladę na kawałki i polej śmietaną. Podgrzej ogień. Przy ciągłym mieszaniu poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić trochę lukier, aby nie był gorący.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej gotowe ciasto polewą czekoladową. Odczekaj, aż lukier stwardnieje i podawaj. Miłego picia herbaty!

to ciasto jest dość łatwe do zrobienia! Można go łatwo przygotować w domu. Miękki, delikatny i pyszny - będzie doskonałym przysmakiem na każdą uroczystą okazję. Nadaje się nawet na przyjęcie dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy