ciasto Bajka według GOST

najsmaczniejszy tort urodzinowy i każde święto! Klasyczny Bajkowy tort, przygotowany według GOST, przypomni Ci smak czasów radzieckich. Ciasta biszkoptowe nasączone łyżwą i delikatny krem z kakao-najlepsze połączenie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 57 % 35 g
347 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić trójwarstwowe ciasto bajkowe? Aby zrobić biszkopt, oddziel białka od żółtek. Ubij białka w puszystą, stabilną masę. W procesie ubijania dodaj połowę cukru potrzebnego do biszkoptu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Osobno, z pozostałym cukrem, ubij żółtka na puszystą białą masę i rozpuść cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie delikatnie za pomocą szpatułki wymieszaj obie masy. Zrób to tak delikatnie, jak to możliwe, aby zachować bujność. Równie delikatnie wymieszaj przesianą mąkę w 2-3 seriach. Ciasto powinno być gładkie i jednorodne. Rozłóż ciasto na odpowiedniej wielkości blasze do pieczenia. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwól gotowemu biszkoptowi ostygnąć i położyć się. Następnie odetnij wszelkie nierówności z boków. I pokrój sam biszkopt na 3 ciasta. Przyda nam się przycinanie do ostatecznego posypania ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić krem, połącz mleko, cukier i żółtka. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie. Umieść masę do ogrzania i przy ciągłym mieszaniu doprowadzić do wrzenia. Mieszając, gotuj masę przez kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powinna uzyskać gładką, żółtą masę, podobną do skondensowanego mleka. Schłodzić masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło moczyć w temperaturze pokojowej, aby zmiękło. Następnie ubij masło, aż będzie białe, na bujną masę. Dodaj do niego koniak.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie w małych porcjach wprowadź masę mleczno-jajeczną. Ubij wszystko i doprowadź do gładkiej, gładkiej śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby namoczyć, zalej cukier gorącą wodą i dodaj koniak. Mieszaj, aż cukier się rozpuści i ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciastka biszkoptowe nasączyć syropem i ułożyć śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Złóż ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel pozostały krem na dwie części. W jednym z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj, aby uzyskać krem czekoladowy. I pozostaw drugą część do dekoracji i pomaluj barwnikami w wymaganych kolorach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pokrój kawałki biszkoptu za pomocą blendera na okruchy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokryj wierzch i boki ciasta kremem czekoladowym. Posyp ciasto kruszonką biszkoptową po bokach, pozostawiając odsłoniętą górę ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Kolorowym kremem udekoruj ciasto na wierzchu. Wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkło i zastygło. Miłego picia herbaty!

jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania pęcherzyki powietrza opuszczają białko, co podnosi ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy