skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec skowronki z chudego ciasta? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki ciasta. Możesz wziąć dowolny olej roślinny bez zapachu. Lekko podgrzej wodę (38-40 ° C).
Krok 2:
W szerokiej misce przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą puszyste i przewiewne.
Krok 3:
W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka. Świadczy to o dobrej jakości drożdży. Jeśli drożdże nie rosną lub wzrost jest wadliwy, lepiej zastąpić je innymi. W przeciwnym razie ciasto nie wzrośnie dobrze, a pieczenie nie będzie udane.
Krok 4:
W pozostałej ciepłej wodzie rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy.
Krok 5:
Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Dodaj przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz, może być potrzebna mniej więcej od określonej ilości. Zależy to od jakości i właściwości mąki. Najpierw wymieszaj masę łyżką.
Krok 8:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto i kontrolując jego konsystencję.
Krok 9:
Ciasto powinno być jednorodne i wcale nie przyklejać się do rąk. Ta konsystencja pozwoli skowronkom dobrze zachować swój kształt podczas pieczenia. Ale jednocześnie ciasto nie powinno być bardzo strome, w przeciwnym razie gotowe wypieki będą ciężkie. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60-80 minut.
Krok 10:
Czas wzrostu będzie zależał od temperatury pokojowej, aktywności drożdży i gęstości ciasta. Moje ciasto wyszło w 1h 20 minut. Wzrosła ona ponad 2-krotnie.
Krok 11:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole lekko posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części. Mam 8 części po około 60 gramów. każdy. Zaokrąglij każdą część ciasta w Kolobok, przykryj folią lub lekkim ręcznikiem i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 12:
Rozwałkuj część ciasta na wici o długości 20-24 cm, jednocześnie sprawiając, że środek wici jest nieco cieńszy niż krawędzie.
Krok 13:
Zawiń ciasto w węzeł.
Krok 14:
Uformuj głowę skowronka.
Krok 15:
Wyciągnij dziób. Skórki umyć, osuszyć. Pokrój rodzynki na małe kawałki, będą to Oczy skowronka. Aby lepiej trzymać oczy, możesz zrobić dziury wykałaczką i włożyć kawałki rodzynek. Ciasto wzrośnie podczas wyrastania i pieczenia, więc nie bój się ich dobrze docisnąć.
Krok 16:
Uformuj kucyk. Nie rób tego zbyt cienko, aby podczas pieczenia nie zarumienił się zbytnio. Wykonaj nacięcia na ogonie nożem.
Krok 17:
W ten sposób uformuj resztę skowronków. Połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi odległość. Przykryj ptaki folią spożywczą i pozostaw na 15-20 minut. Przed pieczeniem lekko posmaruj skowronki olejem roślinnym(lub słodzoną herbatą).
Krok 18:
Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Kontroluj czas pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika.
Krok 19:
Mimo że w cieście nie ma jajek ani mleka, okazuje się miękkie, delikatne i smaczne. Upiecz bułeczki w kształcie skowronka i niech wiosenne słońce rozświetli Twój dom! Smacznego!
zwyczaj pieczenia skowronków istniał od dawna w Rosji. Jest związany z dniem 40 świętych męczenników Sewastejskich. Ten dzień (Sroki) przypada na 22 marca - dzień przesilenia wiosennego. Uważa się, że skowronki na skrzydłach przynoszą wiosenne słońce i ciepło.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g