Ptaki skowronki z chudego ciasta Zwiastowania

wiosenne wypieki z nastrojem: jasne, piękne, pyszne! Ptaki skowronki z chudego ciasta to specjalne Rosyjskie wypieki, które w Rosji tradycyjnie pieczono w dniu przesilenia wiosennego i Zwiastowania. Gotowanie ich to przyjemność! Robienie tego z dziećmi jest szczególnie ekscytujące i ekscytujące!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 76 % 44 g
267 kcal
IG: 0 / 2 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec skowronki z chudego ciasta? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki ciasta. Możesz wziąć dowolny olej roślinny bez zapachu. Lekko podgrzej wodę (38-40 ° C).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W szerokiej misce przesiej mąkę przez sito, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu ciasto będzie łatwe do wyrośnięcia, a wypieki będą puszyste i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce połącz drożdże, 1 łyżeczkę. cukier (z całości) i około 50 ml lekko ciepłej wody. Wymieszaj i pozostaw na 10-12 minut, aby aktywować drożdże. Na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka. Świadczy to o dobrej jakości drożdży. Jeśli drożdże nie rosną lub wzrost jest wadliwy, lepiej zastąpić je innymi. W przeciwnym razie ciasto nie wzrośnie dobrze, a pieczenie nie będzie udane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W pozostałej ciepłej wodzie rozpuść sól, cukier i cukier waniliowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj aktywowane drożdże, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny, dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj przesianą mąkę. Nie dodawaj całej mąki na raz, może być potrzebna mniej więcej od określonej ilości. Zależy to od jakości i właściwości mąki. Najpierw wymieszaj masę łyżką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto i kontrolując jego konsystencję.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto powinno być jednorodne i wcale nie przyklejać się do rąk. Ta konsystencja pozwoli skowronkom dobrze zachować swój kształt podczas pieczenia. Ale jednocześnie ciasto nie powinno być bardzo strome, w przeciwnym razie gotowe wypieki będą ciężkie. Przykryj miskę ciasta folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 60-80 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czas wzrostu będzie zależał od temperatury pokojowej, aktywności drożdży i gęstości ciasta. Moje ciasto wyszło w 1h 20 minut. Wzrosła ona ponad 2-krotnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole lekko posypanym mąką. Podziel ciasto na równe części. Mam 8 części po około 60 gramów. każdy. Zaokrąglij każdą część ciasta w Kolobok, przykryj folią lub lekkim ręcznikiem i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj część ciasta na wici o długości 20-24 cm, jednocześnie sprawiając, że środek wici jest nieco cieńszy niż krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń ciasto w węzeł.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uformuj głowę skowronka.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyciągnij dziób. Skórki umyć, osuszyć. Pokrój rodzynki na małe kawałki, będą to Oczy skowronka. Aby lepiej trzymać oczy, możesz zrobić dziury wykałaczką i włożyć kawałki rodzynek. Ciasto wzrośnie podczas wyrastania i pieczenia, więc nie bój się ich dobrze docisnąć.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Uformuj kucyk. Nie rób tego zbyt cienko, aby podczas pieczenia nie zarumienił się zbytnio. Wykonaj nacięcia na ogonie nożem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób uformuj resztę skowronków. Połóż je na blasze wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi odległość. Przykryj ptaki folią spożywczą i pozostaw na 15-20 minut. Przed pieczeniem lekko posmaruj skowronki olejem roślinnym(lub słodzoną herbatą).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Piecz bułki w rozgrzanym piekarniku 180C przez 20-25 minut, aż się zarumienią. Kontroluj czas pieczenia, koncentrując się na cechach piekarnika.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Mimo że w cieście nie ma jajek ani mleka, okazuje się miękkie, delikatne i smaczne. Upiecz bułeczki w kształcie skowronka i niech wiosenne słońce rozświetli Twój dom! Smacznego!

zwyczaj pieczenia skowronków istniał od dawna w Rosji. Jest związany z dniem 40 świętych męczenników Sewastejskich. Ten dzień (Sroki) przypada na 22 marca - dzień przesilenia wiosennego. Uważa się, że skowronki na skrzydłach przynoszą wiosenne słońce i ciepło.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy