skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, zimnego masła, lodowatej wody i soli. A nieco później potrzebujesz również jajka do smarowania i, w razie potrzeby, trochę nasion sezamu.
Krok 2:
Przesiej mąkę i sól do miski.
Krok 3:
W środku robimy małe wgłębienie i wcieramy w nie bardzo zimne masło na grubej tarce. Olej przed przygotowaniem ciasta najlepiej wysłać do zamrażarki na 30 minut.
Krok 4:
Bardzo szybkimi ruchami lekko wymieszaj masło z mąką. Robimy to bardzo szybko, a nawet trochę niechlujnie, nie osiągamy jednorodnego miękiszu. Masło powinno pozostać w dużych kawałkach, ponieważ to właśnie te kawałki masła dadzą lekką, warstwową konsystencję.
Krok 5:
Stopniowo wlewaj lodowatą wodę (dodaję kostki lodu do szklanki wody). Nawiasem mówiąc, nie wlewaj całej wody na raz, możliwe, że masz więcej "słabą" mąkę i weźmie mniej wody, lepiej dodaj ją partiami.
Krok 6:
Zagnieść niejednorodne ciasto. Podczas ugniatania ciasta nie doprowadzamy do jednorodności i mieszamy tylko do momentu, w którym można go uformować w kulkę! To ważne! Olej, który wcieraliśmy nie powinien stopić się od ciepła naszych rąk!
Krok 7:
Ciasto przenosimy do torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 8:
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Krok 9:
Usuń skórę z ud kurczaka i wytnij kość. Samo mięso kroimy na mały kawałek.
Krok 10:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 11:
Gałązki świeżej pietruszki i kilka ząbków czosnku są również drobno posiekane.
Krok 12:
Łączymy ze sobą wszystkie przygotowane składniki nadzienia i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszać.
Krok 13:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 10-12 równych części.
Krok 14:
Wybieramy kilka kawałków ciasta do pracy, a resztę wysyłamy z powrotem do lodówki. Rozwałkuj każdą część ciasta w okrąg o grubości około 3 mm.
Krok 15:
Rozłóż nadzienie na środku i ściśnij w kształcie trójkąta.
Krok 16:
Rozłóż samsę szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem.
Krok 17:
Posmaruj samsę wstrząśniętym jajkiem.
Krok 18:
I opcjonalnie posyp nasiona sezamu na wierzchu.
Krok 19:
Piecz samsę w 180 C przez około 40 minut, aż się zarumieni.
Krok 20:
Samsa z kurczakiem z ciasta francuskiego jest gotowa. Podawaj na gorąco (chociaż lubię to również na zimno). Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g