Samsa z kurczakiem z ciasta francuskiego

pyszna Samsa z kurczakiem z szybkiego ciasta francuskiego! Ta Samsa okazuje się bardzo smaczna. Łączy cienkie delikatne ciasto i dużą ilość smacznego i satysfakcjonującego nadzienia. W razie potrzeby zamiast domowego ciasta możesz wziąć zakupione ciasto francuskie, wtedy proces gotowania będzie jeszcze szybszy:)
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 30 % 12 g
221 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do przygotowania ciasta potrzebujemy: mąki, zimnego masła, lodowatej wody i soli. A nieco później potrzebujesz również jajka do smarowania i, w razie potrzeby, trochę nasion sezamu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i sól do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W środku robimy małe wgłębienie i wcieramy w nie bardzo zimne masło na grubej tarce. Olej przed przygotowaniem ciasta najlepiej wysłać do zamrażarki na 30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo szybkimi ruchami lekko wymieszaj masło z mąką. Robimy to bardzo szybko, a nawet trochę niechlujnie, nie osiągamy jednorodnego miękiszu. Masło powinno pozostać w dużych kawałkach, ponieważ to właśnie te kawałki masła dadzą lekką, warstwową konsystencję.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo wlewaj lodowatą wodę (dodaję kostki lodu do szklanki wody). Nawiasem mówiąc, nie wlewaj całej wody na raz, możliwe, że masz więcej "słabą" mąkę i weźmie mniej wody, lepiej dodaj ją partiami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść niejednorodne ciasto. Podczas ugniatania ciasta nie doprowadzamy do jednorodności i mieszamy tylko do momentu, w którym można go uformować w kulkę! To ważne! Olej, który wcieraliśmy nie powinien stopić się od ciepła naszych rąk!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto przenosimy do torby i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Usuń skórę z ud kurczaka i wytnij kość. Samo mięso kroimy na mały kawałek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gałązki świeżej pietruszki i kilka ząbków czosnku są również drobno posiekane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Łączymy ze sobą wszystkie przygotowane składniki nadzienia i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 10-12 równych części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wybieramy kilka kawałków ciasta do pracy, a resztę wysyłamy z powrotem do lodówki. Rozwałkuj każdą część ciasta w okrąg o grubości około 3 mm.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż nadzienie na środku i ściśnij w kształcie trójkąta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż samsę szwem w dół na blasze wyłożonej pergaminem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posmaruj samsę wstrząśniętym jajkiem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I opcjonalnie posyp nasiona sezamu na wierzchu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Piecz samsę w 180 C przez około 40 minut, aż się zarumieni.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Samsa z kurczakiem z ciasta francuskiego jest gotowa. Podawaj na gorąco (chociaż lubię to również na zimno). Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy