ciasto z suszonymi suszonymi morelami i orzechami trójwarstwowe

bogactwo i bogactwo smaku nadzienia z kruchym ciastem! To słynne ciasto tatarskie. Stosuje się dość rzadkie kruche ciasto drożdżowe, które dobrze rośnie, ale pozostaje kruche i delikatne. Naturalną słodycz owoców można dostosować do smaku.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 71 % 41 g
280 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Ciasto będzie kruche, ale drożdżowe. Dlatego wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Dobrze umyj cytryny i wytrzyj do sucha. Moczyć suszone owoce w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Rozłóż je między serwetkami, aby nadmiar wilgoci zniknął. Obrane orzechy również umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, aby palec był ciepły, ale nie gorący, to 38-40 ° C. wlej ciepłe mleko do przestronnego kubka, dodaj cukier i suche drożdże. Mieszaj i pozostaw w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu do aktywacji na 15-20 minut. Jeśli nie pojawi się Piankowa Czapka, drożdże nie są aktywne i należy je wymienić. Wlać gotowe ciasto do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj mąkę przesianą solą w częściach, wymieszaj ciasto mocną szpatułką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pod koniec ugniatania dodaj miękkie masło i szybko wymieszaj z mąką. Robię to zimnymi, suchymi rękami, najpierw w filiżance, a potem na stole.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Daje elastyczne, prawie jednolite ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Zwiń go w kulkę, przenieś do czystego kubka, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 45 minut do 1 godziny (jak działa). Umieść w ciepłym miejscu! Zostawiam w wyłączonym, rozgrzanym do 40C piekarniku, na niższym poziomie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie cytrynowe. Usuń skórkę z cytryn, nie chwytając białej warstwy. Następnie usuń całą białą warstwę, to ona daje gorycz! Usuń pestki z cytryn. Pokrój pokrojoną cytrynę w blenderze, dodając cukier. Masa jest dość płynna, przenieś ją do rondla z grubym dnem. Wlej kilka łyżek soku do skrobi, wymieszaj w osobnej filiżance, aby nie było grudek i wróć do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podgrzej masę cytrynową na najmniejszym ogniu, nie pozwalając jej się zagotować. Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje, jest wystarczająco szybki. Nadzienie cytrynowe jest gotowe, gdy rowek trzyma się w nim szpatułką. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Pamiętaj, aby spróbować, w razie potrzeby dostosuj ilość cukru. Krem nie powinien być gorzki. Przykryj go folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj nadzienie z suszonych owoców. W osobnych filiżankach przewiń śliwki i suszone morele w maszynce do mięsa. Następnie do każdej filiżanki dodaj 1 łyżkę. sok z cytryny lub nieco mniej koncentratu. Wlej trochę wody, tak aby nie było płynnego puree. Dodaj i dostosuj cukier do smaku, mieszaj, aż będzie gładki. Smak nadzienia powinien początkowo ci się podobać, nie zmieni się w pieczeniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj produkty do kruszenia. Masło powinno być również miękkie. Przygotuj kruszonkę (jest to posypka na wierzchu, wygląda jak okruchy mąki). Aby to zrobić, bardzo drobno zmiel orzech w blenderze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i posiekany orzech. Dodaj miękkie masło i zmiel wszystko rękami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powinieneś dostać takie okruchy mąki. Nie powinno być jednorodne, dobrze, gdy są grudki różnej wielkości, na cieście będzie wyglądać pięknie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do tego czasu ciasto będzie miało czas, aby się zbliżyć, zwiększy rozmiar prawie 2 razy. Tak wyrosło mi ciasto po 1 godzinie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż ciasto na stole, nie klei się, nie dodawaj mąki. Podczas ugniatania uformuj Bochenek. Podziel ciasto na 4 części, jedną większą i 3 mniej więcej równe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Formę (mam d 20 cm) posmaruj miękkim masłem, posyp mąką, strząśnij nadmiar. Z większości ciasta uformuj dno z bokiem około 5 cm ciasto można rozwałkować lub rozciągnąć rękami bez wysiłku, tworząc okrąg. Staraj się, aby grubość była jednolita, około 0,7 cm nałóż nadzienie ze śliwek na dno, równomiernie rozprowadź łyżką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij śliwki drugą rundą ciasta. Rozłóż warstwę suszonych moreli na cieście.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zamknij suszone morele trzecią częścią ciasta. Rozłóż krem cytrynowy i obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż ostatnią, czwartą rundę ciasta na wierzchu i lekko naciskając, wyrzuć uwięzione powietrze. Ściśnij krawędzie, przebij widelcem, aby para mogła uciec, aby nie pęcznieć podczas pieczenia. Pozwól ciastu odpocząć, gdy piekarnik się nagrzeje. Najpierw piecz w t 80C przez 30 minut. Następnie zwiększ do 190C, wyjmij ciasto, równomiernie nałóż kruszonkę na całą powierzchnię.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I piecz do miękkości, około 45 minut, w zależności od piekarnika. Wierzch zaczyna się szybko rumienić, należy go przykryć folią. Usuń folię na 10 minut przed końcem. Pieczyłem przez prawie godzinę, w piekarniku elektrycznym bez konwekcji, na średnim poziomie. Wyłączyłem piekarnik po 50 minutach, a ciasto stało w nim przez kolejne 10 minut. Sprawdź gotowość suchego szpikulca. Ostudzić ciasto w formie, a następnie wyjąć. Pokrój ciasto najlepiej schłodzone.

takie ciasto zrobiłam po raz pierwszy, zainteresowałam się autentycznym przepisem z kolorowym zdjęciem.

przygotowanie jest dość proste, ale smak jest nadal dla amatora. Wydawało mi się, że jakoś dużo nadzienia owocowego. W przepisie zachowałem oryginalny przepis, ale jeśli gotuję więcej, zmniejszę ilość suszonych owoców do około 150 gramów. każdy.

w zależności od preferencji i naturalnego smaku suszonych owoców nie można dodawać cukru do nadzienia lub odwrotnie, wkładać więcej. To samo dotyczy warstwy cytryny, chociaż problem jest tutaj bez cukru.

smak ciasta jest dość złożony i bardzo bogaty. Owocowa słodycz jest podkreślona kwaskowatością cytryny, uzupełniona chrupiącymi orzechami i połączona bardzo smacznym kruchym ciastem.

suszone owoce wybierz wysokiej jakości, unikaj tych, w których nałożyłeś warstwę oleju. Preferuj naturalne, bez konserwantów dla zachowania.

początkujący mogą mieć trudności z prawidłowym określeniem momentu przygotowania ciasta. Ze względu na obfite i wilgotne nadzienie szpikulec wychodzi jak surowy. Dla bezpieczeństwa trzymaj ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Skoncentruj się na złotym kolorze blatu, nie powinien się palić.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy