skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Ciasto będzie kruche, ale drożdżowe. Dlatego wcześniej wyjmij masło z lodówki, powinno być miękkie. Dobrze umyj cytryny i wytrzyj do sucha. Moczyć suszone owoce w ciepłej wodzie przez 10 minut, a następnie spłukać pod bieżącą wodą. Rozłóż je między serwetkami, aby nadmiar wilgoci zniknął. Obrane orzechy również umyć i osuszyć.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Podgrzej mleko, aby palec był ciepły, ale nie gorący, to 38-40 ° C. wlej ciepłe mleko do przestronnego kubka, dodaj cukier i suche drożdże. Mieszaj i pozostaw w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu do aktywacji na 15-20 minut. Jeśli nie pojawi się Piankowa Czapka, drożdże nie są aktywne i należy je wymienić. Wlać gotowe ciasto do miski do wyrabiania ciasta. Dodaj mąkę przesianą solą w częściach, wymieszaj ciasto mocną szpatułką.
Krok 3:
Pod koniec ugniatania dodaj miękkie masło i szybko wymieszaj z mąką. Robię to zimnymi, suchymi rękami, najpierw w filiżance, a potem na stole.
Krok 4:
Daje elastyczne, prawie jednolite ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Zwiń go w kulkę, przenieś do czystego kubka, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 45 minut do 1 godziny (jak działa). Umieść w ciepłym miejscu! Zostawiam w wyłączonym, rozgrzanym do 40C piekarniku, na niższym poziomie.
Krok 5:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie cytrynowe. Usuń skórkę z cytryn, nie chwytając białej warstwy. Następnie usuń całą białą warstwę, to ona daje gorycz! Usuń pestki z cytryn. Pokrój pokrojoną cytrynę w blenderze, dodając cukier. Masa jest dość płynna, przenieś ją do rondla z grubym dnem. Wlej kilka łyżek soku do skrobi, wymieszaj w osobnej filiżance, aby nie było grudek i wróć do rondla.
Krok 6:
Podgrzej masę cytrynową na najmniejszym ogniu, nie pozwalając jej się zagotować. Ciągle mieszając, gotuj, aż zgęstnieje, jest wystarczająco szybki. Nadzienie cytrynowe jest gotowe, gdy rowek trzyma się w nim szpatułką. Zdjąć z ognia i mieszając ostudzić. Pamiętaj, aby spróbować, w razie potrzeby dostosuj ilość cukru. Krem nie powinien być gorzki. Przykryj go folią.
Krok 7:
Przygotuj nadzienie z suszonych owoców. W osobnych filiżankach przewiń śliwki i suszone morele w maszynce do mięsa. Następnie do każdej filiżanki dodaj 1 łyżkę. sok z cytryny lub nieco mniej koncentratu. Wlej trochę wody, tak aby nie było płynnego puree. Dodaj i dostosuj cukier do smaku, mieszaj, aż będzie gładki. Smak nadzienia powinien początkowo ci się podobać, nie zmieni się w pieczeniu.
Krok 8:
Przygotuj produkty do kruszenia. Masło powinno być również miękkie. Przygotuj kruszonkę (jest to posypka na wierzchu, wygląda jak okruchy mąki). Aby to zrobić, bardzo drobno zmiel orzech w blenderze.
Krok 9:
Przesiej mąkę do miski, dodaj cukier i posiekany orzech. Dodaj miękkie masło i zmiel wszystko rękami.
Krok 10:
Powinieneś dostać takie okruchy mąki. Nie powinno być jednorodne, dobrze, gdy są grudki różnej wielkości, na cieście będzie wyglądać pięknie.
Krok 11:
Do tego czasu ciasto będzie miało czas, aby się zbliżyć, zwiększy rozmiar prawie 2 razy. Tak wyrosło mi ciasto po 1 godzinie.
Krok 12:
Połóż ciasto na stole, nie klei się, nie dodawaj mąki. Podczas ugniatania uformuj Bochenek. Podziel ciasto na 4 części, jedną większą i 3 mniej więcej równe.
Krok 13:
Formę (mam d 20 cm) posmaruj miękkim masłem, posyp mąką, strząśnij nadmiar. Z większości ciasta uformuj dno z bokiem około 5 cm ciasto można rozwałkować lub rozciągnąć rękami bez wysiłku, tworząc okrąg. Staraj się, aby grubość była jednolita, około 0,7 cm nałóż nadzienie ze śliwek na dno, równomiernie rozprowadź łyżką.
Krok 14:
Zamknij śliwki drugą rundą ciasta. Rozłóż warstwę suszonych moreli na cieście.
Krok 15:
Zamknij suszone morele trzecią częścią ciasta. Rozłóż krem cytrynowy i obficie posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 16:
Połóż ostatnią, czwartą rundę ciasta na wierzchu i lekko naciskając, wyrzuć uwięzione powietrze. Ściśnij krawędzie, przebij widelcem, aby para mogła uciec, aby nie pęcznieć podczas pieczenia. Pozwól ciastu odpocząć, gdy piekarnik się nagrzeje. Najpierw piecz w t 80C przez 30 minut. Następnie zwiększ do 190C, wyjmij ciasto, równomiernie nałóż kruszonkę na całą powierzchnię.
Krok 17:
I piecz do miękkości, około 45 minut, w zależności od piekarnika. Wierzch zaczyna się szybko rumienić, należy go przykryć folią. Usuń folię na 10 minut przed końcem. Pieczyłem przez prawie godzinę, w piekarniku elektrycznym bez konwekcji, na średnim poziomie. Wyłączyłem piekarnik po 50 minutach, a ciasto stało w nim przez kolejne 10 minut. Sprawdź gotowość suchego szpikulca. Ostudzić ciasto w formie, a następnie wyjąć. Pokrój ciasto najlepiej schłodzone.
takie ciasto zrobiłam po raz pierwszy, zainteresowałam się autentycznym przepisem z kolorowym zdjęciem.
przygotowanie jest dość proste, ale smak jest nadal dla amatora. Wydawało mi się, że jakoś dużo nadzienia owocowego. W przepisie zachowałem oryginalny przepis, ale jeśli gotuję więcej, zmniejszę ilość suszonych owoców do około 150 gramów. każdy.
w zależności od preferencji i naturalnego smaku suszonych owoców nie można dodawać cukru do nadzienia lub odwrotnie, wkładać więcej. To samo dotyczy warstwy cytryny, chociaż problem jest tutaj bez cukru.
smak ciasta jest dość złożony i bardzo bogaty. Owocowa słodycz jest podkreślona kwaskowatością cytryny, uzupełniona chrupiącymi orzechami i połączona bardzo smacznym kruchym ciastem.
suszone owoce wybierz wysokiej jakości, unikaj tych, w których nałożyłeś warstwę oleju. Preferuj naturalne, bez konserwantów dla zachowania.
początkujący mogą mieć trudności z prawidłowym określeniem momentu przygotowania ciasta. Ze względu na obfite i wilgotne nadzienie szpikulec wychodzi jak surowy. Dla bezpieczeństwa trzymaj ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami. Skoncentruj się na złotym kolorze blatu, nie powinien się palić.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g