skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzanki czosnkowe? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolny chleb-pszenicę, żyto lub żyto-pszenicę(znaną jako Darnitsky). Wziąłem trzy rodzaje naraz, aby porównać, który z trzech rodzajów krakersów okaże się smaczniejszy. Olej słonecznikowy można stosować bezzapachowo rafinowany, ale wolę olej z pierwszego tłoczenia - jest bardziej aromatyczny. Lub zastąpić oliwą.
Krok 2:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 3:
W misce połącz olej słonecznikowy, czosnek, suszony koperek, bazylię i włoskie zioła, sól i pieprz. Nie miałem gotowej mieszanki włoskich ziół, więc zastąpiłem je szczyptą suszonego rozmarynu i szczyptą tymianku.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Chleb Darnitsky pokrój w podłużne kostki.
Krok 6:
Chleb pszenny-średnie kostki lub te same kostki.
Krok 7:
Pokrój również chleb żytni na kostki. Wskazane jest, aby chleb nie był całkiem świeży, przynajmniej wczoraj. W takim przypadku nie kruszy się zbytnio podczas krojenia i mieszania z masłem.
Krok 8:
Włóż biały chleb do miski, wlej część pachnącego oleju roślinnego i delikatnie wymieszaj. Pachnące masło powinno namoczyć chleb ze wszystkich stron.
Krok 9:
Włóż chleb Darnitsky do tej samej miski i wlej więcej oleju słonecznikowego z przyprawami i czosnkiem i wymieszaj.
Krok 10:
Ułóż oba rodzaje krakersów na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie.
Krok 11:
Włóż krakersy żytnie do miski, polej resztą oleju i również wymieszaj.
Krok 12:
Nie miałem wystarczająco dużo miejsca na dużej blasze do pieczenia na grzanki żytnie, więc wysuszyłem je na osobnej blasze do pieczenia.
Krok 13:
Umieść blachy do pieczenia z grzankami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut. Wskazane jest, aby nie oddalać się daleko od piekarnika, ponieważ krakersy mogą szybko się spalić od dołu. Jeśli piekarnik na to pozwala, gotuj w trybie "góra + dół + konwekcja". Więc krakersy wyschną i równomiernie pokryją się skórką.
Krok 14:
Przenieś gotowe krakersy do miski i podawaj. Po degustacji najsmaczniejsze były krakersy z chleba żytniego. Smacznego!
kiedyś krakersy sklepowe w paczkach z wszelkiego rodzaju dodatkami były bardzo popularne. Ale po co używać chemii, skoro ta przekąska może być znacznie smaczniejsza w domu? A w tym przepisie dowiemy się, z jakiego chleba będą najsmaczniejsze krakersy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g