grzanki czosnkowe z czosnkiem

krakersy czosnkowe - do piwa jak w barze! Z różnych pieczywa, białego pszennego i czarnego żytniego. Te grzanki czosnkowe są przygotowywane w domu w taki sam sposób jak grzanki, ale nie na patelni, ale w piekarniku. Okazuje się doskonałą przekąską nie tylko do piwa, ale także do pierwszych dań.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 37 % 25 g
węglowodany 54 % 36 g
406 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzanki czosnkowe? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolny chleb-pszenicę, żyto lub żyto-pszenicę(znaną jako Darnitsky). Wziąłem trzy rodzaje naraz, aby porównać, który z trzech rodzajów krakersów okaże się smaczniejszy. Olej słonecznikowy można stosować bezzapachowo rafinowany, ale wolę olej z pierwszego tłoczenia - jest bardziej aromatyczny. Lub zastąpić oliwą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz olej słonecznikowy, czosnek, suszony koperek, bazylię i włoskie zioła, sól i pieprz. Nie miałem gotowej mieszanki włoskich ziół, więc zastąpiłem je szczyptą suszonego rozmarynu i szczyptą tymianku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chleb Darnitsky pokrój w podłużne kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Chleb pszenny-średnie kostki lub te same kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój również chleb żytni na kostki. Wskazane jest, aby chleb nie był całkiem świeży, przynajmniej wczoraj. W takim przypadku nie kruszy się zbytnio podczas krojenia i mieszania z masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż biały chleb do miski, wlej część pachnącego oleju roślinnego i delikatnie wymieszaj. Pachnące masło powinno namoczyć chleb ze wszystkich stron.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż chleb Darnitsky do tej samej miski i wlej więcej oleju słonecznikowego z przyprawami i czosnkiem i wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż oba rodzaje krakersów na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia w jednej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż krakersy żytnie do miski, polej resztą oleju i również wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nie miałem wystarczająco dużo miejsca na dużej blasze do pieczenia na grzanki żytnie, więc wysuszyłem je na osobnej blasze do pieczenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść blachy do pieczenia z grzankami w piekarniku nagrzanym do 180°C na 15-20 minut. Wskazane jest, aby nie oddalać się daleko od piekarnika, ponieważ krakersy mogą szybko się spalić od dołu. Jeśli piekarnik na to pozwala, gotuj w trybie "góra + dół + konwekcja". Więc krakersy wyschną i równomiernie pokryją się skórką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowe krakersy do miski i podawaj. Po degustacji najsmaczniejsze były krakersy z chleba żytniego. Smacznego!

kiedyś krakersy sklepowe w paczkach z wszelkiego rodzaju dodatkami były bardzo popularne. Ale po co używać chemii, skoro ta przekąska może być znacznie smaczniejsza w domu? A w tym przepisie dowiemy się, z jakiego chleba będą najsmaczniejsze krakersy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy