skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę, aby wzbogacić ją tlenem. Masło powinno być schłodzone, więc nie wyjmuj go z lodówki z wyprzedzeniem. Pokrój w drobną kostkę, przenieś do miski z mąką. Posiekaj mieszaninę nożem lub zmiel dłońmi na drobne okruchy. Możesz zetrzeć zimne masło na grubej tarce, cały czas maczając je w mące. Dodaj jajko i zagnieść ciasto. Nie ugniataj przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto będzie twarde.
Krok 2:
Konsystencja ciasta jest gładka, elastyczna, miękka. Umieść go w żaroodpornej formie (średnica 24 cm). Rozłóż ręce na formie, tworząc boki. Nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec ciasto na złoty kolor przez około 10 minut. Wyjmij formę i ostudź.
Krok 3:
Umyj i osusz filety z kurczaka ręcznikami papierowymi. Pokrój go na małe kawałki. Umyj pieczarki. Rozłóż je na ręczniku, który wchłonie nadmiar wilgoci. Oczyść duże grzyby (wystarczy umyć małe). Pokrój je w małe kostki.
Krok 4:
Rozgrzej na patelni rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Smaż kurczaka z ciągłym mieszaniem na złoty kolor. Wyślij grzyby do kurczaka, wlej trochę (2-3 łyżki) przegotowanej wody i soli. Dusić na małym ogniu do miękkości, aż płyn wyparuje. Wyłącz ogrzewanie i pozwól farszowi ostygnąć.
Krok 5:
Przygotuj nadzienie. Umieść śmietanę w osobnym pojemniku. Dodaj szczyptę soli i jajka. Lekko ubij, aż mieszanina będzie gładka trzepaczką. Twardy pyszny ser (taki jak "Rosyjski") zetrzyj na grubej tarce.
Krok 6:
Włóż nadzienie z grzybów i kurczaka do wysuszonej w piekarniku bazy ciasta kruchego. Wygładź powierzchnię.
Krok 7:
Na wierzch ciasta równomiernie napełnij śmietaną. Posyp startym serem. Wyślij formę z ciastem z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez około 30-40 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika! Czas i temperaturę pieczenia można zmienić. Gdy ser się rozpuści, a ciasto się zrumieni, możesz uzyskać formę do pieczenia.
Krok 8:
Pozwól gotowemu quiche z kurczakiem i grzybami nieco ostygnąć w formie. Następnie ostrożnie przełóż na płaski talerz. Na wierzchu udekoruj liśćmi kręconej pietruszki lub posyp drobno posiekanymi piórami zielonej cebuli. Pokrój i podawaj.
ciasto można podawać na lunch lub kolację. Smakuje jak julienne. Okazało się bardzo smaczne i satysfakcjonujące!
jeśli chcesz, dodaj drobno posiekaną, smażoną cebulę do nadzienia.
możesz również włożyć połówki pomidora koktajlowego do nadzienia.
śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanego Produktu, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g