quiche z kurczakiem i grzybami

Piękny quiche z kurczakiem i grzybami zaskoczy Twoich bliskich! Proste otwarte ciasto z kurczakiem i grzybami, aromatyczna skórka serowa będzie częstym gościem na twoim stole. Nie gotuje się szybko, ale w końcu okazuje się pyszne quiche. Dostępne składniki, zrozumiały przepis pozwoli Ci łatwo poradzić sobie z tym daniem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 31 % 12 g
242 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę, aby wzbogacić ją tlenem. Masło powinno być schłodzone, więc nie wyjmuj go z lodówki z wyprzedzeniem. Pokrój w drobną kostkę, przenieś do miski z mąką. Posiekaj mieszaninę nożem lub zmiel dłońmi na drobne okruchy. Możesz zetrzeć zimne masło na grubej tarce, cały czas maczając je w mące. Dodaj jajko i zagnieść ciasto. Nie ugniataj przez długi czas, w przeciwnym razie ciasto będzie twarde.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Konsystencja ciasta jest gładka, elastyczna, miękka. Umieść go w żaroodpornej formie (średnica 24 cm). Rozłóż ręce na formie, tworząc boki. Nakłuć widelcem całą powierzchnię ciasta, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piec ciasto na złoty kolor przez około 10 minut. Wyjmij formę i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i osusz filety z kurczaka ręcznikami papierowymi. Pokrój go na małe kawałki. Umyj pieczarki. Rozłóż je na ręczniku, który wchłonie nadmiar wilgoci. Oczyść duże grzyby (wystarczy umyć małe). Pokrój je w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej na patelni rafinowany olej roślinny o wysokiej temperaturze dymienia. Smaż kurczaka z ciągłym mieszaniem na złoty kolor. Wyślij grzyby do kurczaka, wlej trochę (2-3 łyżki) przegotowanej wody i soli. Dusić na małym ogniu do miękkości, aż płyn wyparuje. Wyłącz ogrzewanie i pozwól farszowi ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj nadzienie. Umieść śmietanę w osobnym pojemniku. Dodaj szczyptę soli i jajka. Lekko ubij, aż mieszanina będzie gładka trzepaczką. Twardy pyszny ser (taki jak "Rosyjski") zetrzyj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż nadzienie z grzybów i kurczaka do wysuszonej w piekarniku bazy ciasta kruchego. Wygładź powierzchnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch ciasta równomiernie napełnij śmietaną. Posyp startym serem. Wyślij formę z ciastem z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez około 30-40 minut. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika! Czas i temperaturę pieczenia można zmienić. Gdy ser się rozpuści, a ciasto się zrumieni, możesz uzyskać formę do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozwól gotowemu quiche z kurczakiem i grzybami nieco ostygnąć w formie. Następnie ostrożnie przełóż na płaski talerz. Na wierzchu udekoruj liśćmi kręconej pietruszki lub posyp drobno posiekanymi piórami zielonej cebuli. Pokrój i podawaj.

ciasto można podawać na lunch lub kolację. Smakuje jak julienne. Okazało się bardzo smaczne i satysfakcjonujące!

jeśli chcesz, dodaj drobno posiekaną, smażoną cebulę do nadzienia.

możesz również włożyć połówki pomidora koktajlowego do nadzienia.

śmietanę można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanego Produktu, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy