skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rodzynki i kandyzowane owoce polać koniakiem.
Krok 2:
Ciasto: rozcieńczyć drożdże w ciepłej wodzie, dodać 1 łyżkę. cukier, 2 łyżki.mąka.
Krok 3:
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 4:
Ubij jajka mikserem, dodaj płynny miód i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
Krok 5:
Dodaj ciasto do masy jajecznej, wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę do mieszanki.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko.
Krok 8:
Dodaj stopione masło i skórkę z jednej cytryny, wymieszaj.
Krok 9:
Dobrze zagnieść ciasto.
Krok 10:
Tak jest!
Krok 11:
Z kandyzowanych rodzynek odcedź płyn, wlej trochę mąki i wymieszaj.
Krok 12:
Kandyzowane rodzynki Dodaj do ciasta i zagniataj.
Krok 13:
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Krok 14:
Włóż ciasto do foremek do pieczenia.
Krok 15:
Posmaruj wierzch ciasta żółtkiem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 50 minut.
Krok 16:
Wyjmij gotowe ciasta z piekarnika i ostudź. Możesz je pokryć glazurą. Wesołej Wielkanocy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Kandyzowane owoce - 216 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g