skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta maślanego. Wszystkie składniki przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładamy śmietanę i zmiękczone masło.
Krok 2:
Dodaj cukier, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
Wbij dwa jaja kurze, ponownie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną przez sito, dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj suche składniki i wlej je do miski z płynną mieszanką. Nie dodajemy całej mąki na raz, ale dodajemy ją w małych porcjach, mieszając masę, aż do uzyskania gęstego ciasta.
Krok 5:
Następnie rozłóż półfabrykat ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. Nie można ugniatać takiego ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie po upieczeniu może stać się jędrne i niesmaczne. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Orzechy włoskie myjemy i suszymy w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni.
Krok 7:
Musisz zmielić orzechy na duże okruchy, możesz to zrobić w młynku do kawy lub za pomocą zwykłego wałka do ciasta. Dodaj zmiękczone masło, cukier, szczyptę waniliny do miski z posiekanymi orzechami włoskimi. Zmiel składniki łyżką lub czystymi rękami, aż powstanie jednorodna konsystencja okruchów.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Można go podzielić na trzy części i ugotować trzy małe bułki lub jedną dużą według własnego uznania. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości około 0,5 centymetra.
Krok 9:
Rozłóż łyżkę równomierną warstwą nadzienia orzechowego na cieście.
Krok 10:
Ciasto z nadzieniem zwijamy w rolkę, ostrożnie mocujemy krawędzie rolki.
Krok 11:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na powierzchni rolki w razie potrzeby wykonujemy wzór widelcem i smarujemy go ubitym żółtkiem. Piecz Bułkę przez około 30 minut. Pokrój rolkę na porcje i podawaj z herbatą. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g