bułka z orzechami włoskimi

miękkie, kruche, aromatyczne wypieki na herbatę! Bułki z nadzieniem orzechowym można upiec z innego ciasta: drożdżowego, francuskiego, kruchego, każdy z nich okazuje się ciekawym smakiem. Podoba mi się najszybsza wersja bułki z prostego ciasta maślanego na kwaśnej śmietanie.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 41 % 29 g
węglowodany 49 % 34 g
410 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Zacznijmy od przygotowania ciasta maślanego. Wszystkie składniki przechowywane w lodówce należy wcześniej wyjąć, aby miały temperaturę pokojową. Do miski wkładamy śmietanę i zmiękczone masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier, szczyptę soli, aby zrównoważyć smak. Wymieszaj składniki ręczną trzepaczką lub mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij dwa jaja kurze, ponownie wymieszaj składniki, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną przez sito, dodaj proszek do pieczenia do mąki, wymieszaj suche składniki i wlej je do miski z płynną mieszanką. Nie dodajemy całej mąki na raz, ale dodajemy ją w małych porcjach, mieszając masę, aż do uzyskania gęstego ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie rozłóż półfabrykat ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej i zagniataj elastyczne gładkie ciasto. Nie można ugniatać takiego ciasta przez długi czas, w przeciwnym razie po upieczeniu może stać się jędrne i niesmaczne. Głównym zadaniem jest zebranie ciasta w kulkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Orzechy włoskie myjemy i suszymy w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Musisz zmielić orzechy na duże okruchy, możesz to zrobić w młynku do kawy lub za pomocą zwykłego wałka do ciasta. Dodaj zmiękczone masło, cukier, szczyptę waniliny do miski z posiekanymi orzechami włoskimi. Zmiel składniki łyżką lub czystymi rękami, aż powstanie jednorodna konsystencja okruchów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasto z lodówki. Można go podzielić na trzy części i ugotować trzy małe bułki lub jedną dużą według własnego uznania. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę o grubości około 0,5 centymetra.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż łyżkę równomierną warstwą nadzienia orzechowego na cieście.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto z nadzieniem zwijamy w rolkę, ostrożnie mocujemy krawędzie rolki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na powierzchni rolki w razie potrzeby wykonujemy wzór widelcem i smarujemy go ubitym żółtkiem. Piecz Bułkę przez około 30 minut. Pokrój rolkę na porcje i podawaj z herbatą. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy