skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasteczka, potrzebujemy białka jaja, cukru pudru i mąki migdałowej. Ponadto, jeśli chcesz, możesz dodać kilka kropli aromatu migdałowego do ciasteczek, jeśli taki istnieje. Mąka migdałowa do tego ciasteczka lepiej jest wziąć grubo zmieloną, wtedy migdały będą lepiej wyczuwalne. Jeśli nie możesz kupić mąki migdałowej, łatwo ją przygotować samodzielnie. Migdały należy obrać i zmielić w młynku do kawy.
Krok 2:
Więc wlej mąkę migdałową do miski i dodaj do niej cukier puder. Nawiasem mówiąc, wskazane jest wstępne przesianie cukru pudru, aby rozbić wszelkiego rodzaju grudki.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj łopatką.
Krok 4:
W innej czystej i suchej misce ubij białko na twarde szczyty.
Krok 5:
W dwóch krokach dodaj mieszaninę mąki migdałowej i cukru pudru do pianki białkowej.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj ciasto szpatułką. Nawiasem mówiąc, w zależności od wielkości białka ciasto na makaroniki może okazać się nieco mniej lub bardziej gęste, wpłynie to na kształt ciasteczka, może okazać się płaskie lub bardziej pulchne, ale nie wpłynie to na smak, ciasteczka będą w każdym razie smaczne.
Krok 7:
Za pomocą dwóch łyżeczek rozprowadź ciasto na przyszłe ciasteczka na blasze do pieczenia. Między ciasteczkami pozostawiamy odległość 4-5 cm, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka trochę się rozmyją. W sumie z tej ilości dostałem 15 małych ciasteczek.
Krok 8:
Posyp ciasteczka przesianym cukrem pudrem i wyślij do piekarnika do pieczenia.
Krok 9:
Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C przez około 15-20 minut, w tym czasie ciasteczka pokryją się twardą karmelową skórką i pozostaną lekko miękkie w środku. Jeśli nagle chcesz, aby ciasteczka były suche i całkowicie chrupiące w środku, to po 20 minutach wyłącz ogrzewanie w piekarniku i pozostaw ciasteczka do ostygnięcia na 1 godzinę bez wyjmowania z piekarnika, dzięki czemu osiągną pełną gotowość.
Krok 10:
Po całkowitym ostygnięciu ciasteczek przechowujemy je w plastikowym pojemniku z pokrywką, aby pozostały chrupiące.
Krok 11:
To wszystko. Nasze makaroniki są klasyczne.
Krok 12:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g