skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw zajmijmy się ciastem.
Krok 2:
Aby to zrobić, wlej śmietanę do miski i lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej. Temperatura śmietany powinna wynosić około 38-40 C, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże po prostu umrą! Dodaj cukier i wymieszaj.
Krok 3:
Ugniatamy świeże prasowane drożdże rękami i dodajemy do miski do śmietany z granulowanym cukrem. Pozostaw miskę drożdży na 5 minut, w tym czasie drożdże zmiękną i znacznie łatwiej się rozpuszczą.
Krok 4:
Przez 5 minut trzepaczką lub łyżką bardzo dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby drożdże całkowicie przeniosły się do roztworu.
Krok 5:
Przesiej mąkę i dodaj do miski.
Krok 6:
Mieszaj, aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ciasta wilgotnym ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilkakrotnie.
Krok 7:
Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się innymi składnikami.
Krok 8:
Najpierw oddziel żółtka od białek w 10 jajach. Wlej białka do słoika, zamknij szczelną pokrywką i wyślij do lodówki, nie będziemy ich potrzebować. Do żółtek dodajemy jeszcze 3 całe jajka.
Krok 9:
Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy do miski.
Krok 10:
Ubij mikserem, aż uzyskasz bujną pianę. Odłóż miskę na bok.
Krok 11:
Przygotuj kardamon. Przenieś pudełka kardamonu do moździerza i zmiażdż je tłuczkiem, powinny się otworzyć.
Krok 12:
Wyciągamy czarne ziarna.
Krok 13:
I zmiel je na proszek. W razie potrzeby możesz wziąć gotowy mielony kardamon lub, jeśli go nie lubisz, możesz go w ogóle nie używać.
Krok 14:
Po 1 godzinie wyjmujemy nasze ciasto. W tym czasie była dobrze dopasowana.
Krok 15:
Dodaj ubite jajka z cukrem i mielonym kardamonem do ciasta.
Krok 16:
Przełóż łyżką lub trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 17:
Dodaj przesianą mąkę. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka jest różnej jakości, możesz potrzebować jej trochę więcej lub trochę mniej, więc aby nie zatkać ciasta nadmiarem mąki, dodaj ją w małych porcjach.
Krok 18:
I zagniataj miękkie i lepkie ciasto.
Krok 19:
Do powstałego ciasta w małych porcjach Wprowadzamy miękkie masło. Po każdej nowej porcji masła dokładnie zagniatamy ciasto.
Krok 20:
Na wyjściu powinniśmy uzyskać bardzo miękkie, delikatne i gładkie ciasto. W razie potrzeby takie ciasto można zagnieść za pomocą wypiekacza do chleba lub miksera z nasadkami do ciasta.
Krok 21:
Posmaruj miskę lub, jak w moim przypadku, dużą patelnię cienką warstwą oleju roślinnego i włóż do niej kulkę ciasta. Przykryj pojemnik ciastem folią lub ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1-2 godziny lub do momentu, aż ciasto zwiększy się 2-3 razy.
Krok 22:
Podczas gdy ciasto pasuje, łączymy rodzynki (mam mieszankę jasnych i ciemnych) i żurawinę. Wlej mieszankę suszonych owoców gorącą wodą i pozostaw na 5-10 minut, aby lekko puchnąć.
Krok 23:
Spuść wodę i wyrzuć suszone owoce na sito.
Krok 24:
Przenieś rodzynki z żurawiną na papierowe ręczniki / serwetki, aby resztki wody zniknęły.
Krok 25:
Obrane migdały lekko posiekaj nożem.
Krok 26:
Po 1-2 godzinach wyjmujemy nasze ciasto.
Krok 27:
Dodaj do niego suszone owoce i orzechy.
Krok 28:
Dokładnie wymieszaj ciasto, aby suszone owoce i orzechy były równomiernie rozłożone w cieście. Ponownie przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem/folią i pozostaw na 15-20 minut, aby odpocząć.
Krok 29:
Wypoczęte ciasto dzielimy na części. Każdą część ciasta zwijamy w zgrabną kulkę.
Krok 30:
Formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Nawiasem mówiąc, jeśli używasz jednorazowych papierowych foremek, lepiej jest je również nasmarować olejem, ponieważ czasami używają Nie najwyższej jakości papieru i trudno będzie oddzielić gotowe ciasto od takiego opakowania. Tak więc przygotowane formularze wypełniamy ciastem. Nawiasem mówiąc, ciasto powinno wypełnić formę w 1/3, wtedy twoje ciasta nie uciekną poza krawędzie formy:)
Krok 31:
Pozostaw wypełnione formy w cieple na 40-50 minut lub do momentu, aż ciasto wzrośnie 1,5-2 razy. Przed pieczeniem wierzch ciast wielkanocnych, w razie potrzeby, smarujemy wstrząśniętym jajkiem (nie jest to konieczne).
Krok 32:
Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 170-180 przez około 20-50 minut, aż będą ładnie zarumienione. Należy pamiętać, że czas nie jest dokładny, ponieważ będzie się bardzo różnić w zależności od wielkości ciasta i funkcji piekarnika. Średnio ciasta o wadze około 500 g będą pieczone przez około 40 minut. Jeśli nagle podczas pieczenia szczyty ciast szybko się zrumienią,przykryj je arkuszem folii.
Krok 33:
Wyjmij gotowe ciasta wielkanocne z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.
Krok 34:
W międzyczasie przygotuj lukier.
Krok 35:
2 wlej białko do głębokiego pojemnika. Dodaj do nich przesiany cukier puder w małych porcjach.
Krok 36:
I szpatułką zaczynamy pocierać białka proszkiem. Pocieramy, aż glazura stanie się gęsta, jednorodna i śnieżnobiała.
Krok 37:
Na samym końcu dodaj 1 łyżkę do glazury. l sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
Krok 38:
Przykryj wierzchołki schłodzonych ciast wielkanocnych gotowym lukrem i posyp posypką cukierniczą. Pozostaw ciasta na kilka godzin, aby lukier wyschł.
Krok 39:
To wszystko! Królewskie ciasto jest gotowe!
Krok 40:
Wesołej Wielkanocy! Chrystus Zmartwychwstał!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Posypka cukiernicza - 395 kcal/100g