Wielkie królewskie ciasto

Zachwyć rodzinę niesamowicie delikatnym i przewiewnym ciastem wielkanocnym! Pyszne, wysokie i puszyste ciasta wielkanocne są integralną częścią każdego stołu wielkanocnego. Dlatego chcę podzielić się z wami przepisem na ciasto o niewiarygodnie bogatym smaku. Jak sama nazwa wskazuje, królewskie ciasto wielkanocne smakuje świetnie, jest bardzo delikatne i przewiewne, a także niesamowicie pachnące. Więc zacznijmy!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 72 % 48 g
337 kcal
IG: 6 / 8 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw zajmijmy się ciastem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, wlej śmietanę do miski i lekko podgrzej w kuchence mikrofalowej. Temperatura śmietany powinna wynosić około 38-40 C, nie więcej, w przeciwnym razie drożdże po prostu umrą! Dodaj cukier i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugniatamy świeże prasowane drożdże rękami i dodajemy do miski do śmietany z granulowanym cukrem. Pozostaw miskę drożdży na 5 minut, w tym czasie drożdże zmiękną i znacznie łatwiej się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przez 5 minut trzepaczką lub łyżką bardzo dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby drożdże całkowicie przeniosły się do roztworu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i dodaj do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszaj, aż uzyskasz gęste ciasto. Przykryj miskę ciasta wilgotnym ręcznikiem lub folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 1-2 godziny. W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilkakrotnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas gdy ciasto pasuje, zajmijmy się innymi składnikami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Najpierw oddziel żółtka od białek w 10 jajach. Wlej białka do słoika, zamknij szczelną pokrywką i wyślij do lodówki, nie będziemy ich potrzebować. Do żółtek dodajemy jeszcze 3 całe jajka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier granulowany i cukier waniliowy do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij mikserem, aż uzyskasz bujną pianę. Odłóż miskę na bok.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj kardamon. Przenieś pudełka kardamonu do moździerza i zmiażdż je tłuczkiem, powinny się otworzyć.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyciągamy czarne ziarna.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I zmiel je na proszek. W razie potrzeby możesz wziąć gotowy mielony kardamon lub, jeśli go nie lubisz, możesz go w ogóle nie używać.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po 1 godzinie wyjmujemy nasze ciasto. W tym czasie była dobrze dopasowana.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj ubite jajka z cukrem i mielonym kardamonem do ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przełóż łyżką lub trzepaczką, aż będzie gładka.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj przesianą mąkę. Nawiasem mówiąc, ponieważ mąka jest różnej jakości, możesz potrzebować jej trochę więcej lub trochę mniej, więc aby nie zatkać ciasta nadmiarem mąki, dodaj ją w małych porcjach.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I zagniataj miękkie i lepkie ciasto.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Do powstałego ciasta w małych porcjach Wprowadzamy miękkie masło. Po każdej nowej porcji masła dokładnie zagniatamy ciasto.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Na wyjściu powinniśmy uzyskać bardzo miękkie, delikatne i gładkie ciasto. W razie potrzeby takie ciasto można zagnieść za pomocą wypiekacza do chleba lub miksera z nasadkami do ciasta.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Posmaruj miskę lub, jak w moim przypadku, dużą patelnię cienką warstwą oleju roślinnego i włóż do niej kulkę ciasta. Przykryj pojemnik ciastem folią lub ręcznikiem i pozostaw w cieple na 1-2 godziny lub do momentu, aż ciasto zwiększy się 2-3 razy.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podczas gdy ciasto pasuje, łączymy rodzynki (mam mieszankę jasnych i ciemnych) i żurawinę. Wlej mieszankę suszonych owoców gorącą wodą i pozostaw na 5-10 minut, aby lekko puchnąć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Spuść wodę i wyrzuć suszone owoce na sito.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przenieś rodzynki z żurawiną na papierowe ręczniki / serwetki, aby resztki wody zniknęły.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Obrane migdały lekko posiekaj nożem.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po 1-2 godzinach wyjmujemy nasze ciasto.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dodaj do niego suszone owoce i orzechy.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dokładnie wymieszaj ciasto, aby suszone owoce i orzechy były równomiernie rozłożone w cieście. Ponownie przykryj pojemnik ciastem ręcznikiem/folią i pozostaw na 15-20 minut, aby odpocząć.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Wypoczęte ciasto dzielimy na części. Każdą część ciasta zwijamy w zgrabną kulkę.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Formy do pieczenia posmaruj masłem i posyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Nawiasem mówiąc, jeśli używasz jednorazowych papierowych foremek, lepiej jest je również nasmarować olejem, ponieważ czasami używają Nie najwyższej jakości papieru i trudno będzie oddzielić gotowe ciasto od takiego opakowania. Tak więc przygotowane formularze wypełniamy ciastem. Nawiasem mówiąc, ciasto powinno wypełnić formę w 1/3, wtedy twoje ciasta nie uciekną poza krawędzie formy:)

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Pozostaw wypełnione formy w cieple na 40-50 minut lub do momentu, aż ciasto wzrośnie 1,5-2 razy. Przed pieczeniem wierzch ciast wielkanocnych, w razie potrzeby, smarujemy wstrząśniętym jajkiem (nie jest to konieczne).

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Pieczemy ciasta w piekarniku rozgrzanym do 170-180 przez około 20-50 minut, aż będą ładnie zarumienione. Należy pamiętać, że czas nie jest dokładny, ponieważ będzie się bardzo różnić w zależności od wielkości ciasta i funkcji piekarnika. Średnio ciasta o wadze około 500 g będą pieczone przez około 40 minut. Jeśli nagle podczas pieczenia szczyty ciast szybko się zrumienią,przykryj je arkuszem folii.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Wyjmij gotowe ciasta wielkanocne z formy i pozostaw do ostygnięcia na ruszcie.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    W międzyczasie przygotuj lukier.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    2 wlej białko do głębokiego pojemnika. Dodaj do nich przesiany cukier puder w małych porcjach.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    I szpatułką zaczynamy pocierać białka proszkiem. Pocieramy, aż glazura stanie się gęsta, jednorodna i śnieżnobiała.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Na samym końcu dodaj 1 łyżkę do glazury. l sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Przykryj wierzchołki schłodzonych ciast wielkanocnych gotowym lukrem i posyp posypką cukierniczą. Pozostaw ciasta na kilka godzin, aby lukier wyschł.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    To wszystko! Królewskie ciasto jest gotowe!

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Wesołej Wielkanocy! Chrystus Zmartwychwstał!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g

Podobne przepisy