skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasta, włóż masło do zamrażarki na 30 minut, aby trochę zamarzło. Zmrożone masło zetrzyj na grubej tarce do miski na ciasto. Posyp warstwy startego masła mąką, aby się nie sklejało.
Krok 2:
Szybko zetrzyj mąkę z masłem na okruchy.
Krok 3:
Następnie dodaj śmietanę, jajko i sodę gaszoną octem.
Krok 4:
Zagnieść ciasto. Nie jest konieczne mieszanie go przez długi czas, aby olej nie miał czasu na stopienie. Jak zwinął się w bryłę, możesz go wyjąć. Złóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 5:
Teraz możesz zrobić krem. Połącz jajka, mąkę, wanilinę i trochę mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie,aby nie było grudek.
Krok 6:
Osobno wlej resztę mleka do nieprzywierającej patelni i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia.
Krok 7:
Przy ciągłym mieszaniu wprowadź gorące mleko do mieszanki jajecznej. Wymieszaj i przywróć całą masę do ognia.
Krok 8:
Na średnim ogniu doprowadź krem do zagęszczenia. Nie zapomnij ciągle mieszać kremu. W przeciwnym razie spali się. Przykryj gotowy krem folią w kontakcie i wyjmij na zimno, aby całkowicie ostygł.
Krok 9:
Wyjmij ciasto i podziel je na 8 części. Przed rozwałkowaniem Przechowuj wszystkie części w lodówce i wyjmuj pojedynczo.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą część bardzo cienko i wytnij okrąg o średnicy 22 cm. po upieczeniu staje się 20 cm. Nie usuwaj przycinania. Piec razem z ciastem. Pójdą posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec każde ciasto na złoty kolor.
Krok 11:
W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta.
Krok 12:
Posmaruj ciasta schłodzonym kremem.
Krok 13:
Złóż całe ciasto. Umieść mały ładunek na wierzchu, aby ciasta po namoczeniu przylegały do siebie. Przechowywać w lodówce przez 6 do 8 godzin. Trochę kremu powinno pozostać na pokryciu ostatniego ciasta i boków.
Krok 14:
Zmiel wszystkie skrawki na okruchy.
Krok 15:
Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp kruszonką. I ponownie usuń do impregnacji. Najlepiej podać takie ciasto na jeden dzień do impregnacji.
Krok 16:
Jeśli kochasz Napoleona z lekko chrupiącymi ciastami, możesz nie stać przez jeden dzień.
Krok 17:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g