Proste ciasto Napoleon w domu

ponadczasowy klasyk!!! Ciasto to legenda!!! Ciasto Napoleon zawsze kojarzy mi się z Nowym Rokiem. Mimo pozornej złożoności jest jednak przygotowywany po prostu. Ciasta dla niego można upiec z wyprzedzeniem. Są suche, chrupiące i całkiem mogą stać do złożenia przez kilka dni.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 63 % 31 g
262 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasta, włóż masło do zamrażarki na 30 minut, aby trochę zamarzło. Zmrożone masło zetrzyj na grubej tarce do miski na ciasto. Posyp warstwy startego masła mąką, aby się nie sklejało.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szybko zetrzyj mąkę z masłem na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj śmietanę, jajko i sodę gaszoną octem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagnieść ciasto. Nie jest konieczne mieszanie go przez długi czas, aby olej nie miał czasu na stopienie. Jak zwinął się w bryłę, możesz go wyjąć. Złóż ciasto do torby i wstaw do lodówki na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz możesz zrobić krem. Połącz jajka, mąkę, wanilinę i trochę mleka. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie,aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Osobno wlej resztę mleka do nieprzywierającej patelni i dodaj cukier. Doprowadzić do wrzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przy ciągłym mieszaniu wprowadź gorące mleko do mieszanki jajecznej. Wymieszaj i przywróć całą masę do ognia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na średnim ogniu doprowadź krem do zagęszczenia. Nie zapomnij ciągle mieszać kremu. W przeciwnym razie spali się. Przykryj gotowy krem folią w kontakcie i wyjmij na zimno, aby całkowicie ostygł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij ciasto i podziel je na 8 części. Przed rozwałkowaniem Przechowuj wszystkie części w lodówce i wyjmuj pojedynczo.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą część bardzo cienko i wytnij okrąg o średnicy 22 cm. po upieczeniu staje się 20 cm. Nie usuwaj przycinania. Piec razem z ciastem. Pójdą posypać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec każde ciasto na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W ten sposób ugotuj wszystkie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posmaruj ciasta schłodzonym kremem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Złóż całe ciasto. Umieść mały ładunek na wierzchu, aby ciasta po namoczeniu przylegały do siebie. Przechowywać w lodówce przez 6 do 8 godzin. Trochę kremu powinno pozostać na pokryciu ostatniego ciasta i boków.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmiel wszystkie skrawki na okruchy.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj wierzch i boki ciasta kremem i posyp kruszonką. I ponownie usuń do impregnacji. Najlepiej podać takie ciasto na jeden dzień do impregnacji.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli kochasz Napoleona z lekko chrupiącymi ciastami, możesz nie stać przez jeden dzień.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy