tiramisu od Aleksieja z mascarpone
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj koniak do schłodzonej kawy i zwilżając ciasteczka, połóż pierwszą warstwę na tacy.
Krok 2:
Ubij śmietanę z częścią cukru pudru na gęstą pianę i włóż do lodówki.
Krok 3:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka i białka ubijamy osobno również z częścią proszku na gęstą pianę (jeśli źle ubij, krem stanie się płynny)
Krok 4:
Do ubitych żółtek dodajemy ser i mieszamy szpatułką (w żadnym wypadku nie ubijamy), następnie dodajemy ubite białka i śmietanę.
Krok 5:
Rozłóż pierwszą warstwę kremu na ciasteczkach.
Krok 6:
Rozłóż drugą warstwę ciasteczek.
Krok 7:
I nałóż pozostały krem.
Krok 8:
Posyp kakao w proszku i włóż do lodówki.
Krok 9:
Mój deser stał w mojej lodówce przez noc, aby wszystko było dobrze namoczone. Wszystko to można również obejrzeć na wideo. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Likier baileys - 327 kcal/100g