Sos Tuzluk

lubisz nowe odkrycia smaku? Spróbuj tego niesamowitego sosu! Kaukaski sos czosnkowy podawany do dań mięsnych Jesień to pyszna rzecz. W naszej rodzinie pojawił się pod koniec lat 90.i nadal jest bardzo istotny. Zdrowo idzie pod kebab, a więc możesz z każdym mięsem, który lubi ryby, z dowolnymi warzywami, a Ostatnio próbowałem dodać do makaronu z kalmarami-okazało się bardzo smaczne)))))
lidokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 69 % 18 g
węglowodany 19 % 5 g
200 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż śmietanę do miski lub, jak ja, dodaj posiekane zioła do pięknego słoika, czosnek przepuszczony przez Pres (trę na drobnej tarce), sól, pieprz i wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wkładamy pół godziny do lodówki, aby wszystkie produkty "przeżyły & quot; i podajemy do stołu, a jeśli nie możesz się doczekać, możesz od razu)))

tak, rzeczywiście jest to sos kaukaski, chociaż jest tam wytwarzany na bazie ayran.
SOS tuzluk jest dość łatwy do zrobienia.
posiekaj około 10 gramów ziół (możesz koperek i natkę pietruszki), włóż wszystko do talerza, wyciśnij czosnek (2-4 ząbki), włóż śmietanę (możesz zrobić na bazie kefiru) dodaj sól, pieprz czerwony gorzki i mielony czarny pieprz, wymieszaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy