krem tiramisu mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
krem jest bardzo prosty w przygotowaniu:
- podziel jajka na białka i żółtka;
- ubij żółtka z białym cukrem pudrem (zajmie to około 4 minut);
- ubij również białka, dodając szczyptę soli, aż osiągną mocne szczyty;
- śmietanę ubijaj mikserem elektrycznym przez 5-7 minut aż zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję (śmietana powinna być dobrze schłodzona!);
- do głębokiej miski włożyć śmietanę, żółtka i ser mascarpone, wszystko wymieszać;
- w powstałej masie powietrza rozłóż ubite białka w częściach i wymieszaj bardzo ostrożnie i powoli;
- pozostaw krem w lodówce na godzinę (możesz zostawić go na dłużej).
pyszne desery, gotuj z miłością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g