krem tiramisu mascarpone z cukrem pudrem i śmietaną

prawdziwy krem tiramisu! Przeczytaj przepis, spróbuj gotować! Tiramisu to pyszny przysmak kuchni włoskiej. Dzisiaj powiem Ci, jak przygotować krem do tiramisu. Nawiasem mówiąc, krem można podawać jako niezależne danie - jako deser. Spróbuj!
FloraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 62 % 26 g
węglowodany 24 % 10 g
324 kcal
IG: 30 / 0 / 70

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

krem jest bardzo prosty w przygotowaniu:

- podziel jajka na białka i żółtka;

- ubij żółtka z białym cukrem pudrem (zajmie to około 4 minut);

- ubij również białka, dodając szczyptę soli, aż osiągną mocne szczyty;

- śmietanę ubijaj mikserem elektrycznym przez 5-7 minut aż zgęstnieje i uzyska kremową konsystencję (śmietana powinna być dobrze schłodzona!);

- do głębokiej miski włożyć śmietanę, żółtka i ser mascarpone, wszystko wymieszać;

- w powstałej masie powietrza rozłóż ubite białka w częściach i wymieszaj bardzo ostrożnie i powoli;

- pozostaw krem w lodówce na godzinę (możesz zostawić go na dłużej).

pyszne desery, gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy