skład / składniki
gotowanie krok po kroku
1. Ubij śmietanę z cukrem (40 gr.) do stabilnych form szczytów.
2. Ubij mascarpone ze 100 gr. cukru, dodać ubitą na śmietanę i ubić na małych obrotach miksera aż do połączenia mas.
3. 150 gr. zmiel truskawki blenderem z 60 gr. cukier do stanu puree.
4. Przykryj formę na kłodę lub inną folią spożywczą lub włóż twardy plik.
5. Połóż krem serowy na dnie formy, wygładź, tworząc "łóżko", połóż na śmietanie na środku natłuszczonych puree truskawkowym ciasteczek (2,5 szt.). Na wierzch ułożyć część kremu i wygładzić, na wierzchu ponownie ułożyć w dwóch rzędach na całej długości nasmarowane puree truskawkowe ciasteczka (5 szt.). Połóż resztę kremu na wierzchu, a posmaruj tłuczone ciasteczka na wierzchu kremu, całkowicie pokrywając całą powierzchnię kremu.
wyjmij formę z deserem do zamrażarki na 30 minut. Następnie wyjmujemy formę z deserem, za pomocą krawędzi wyciągamy deser z formy i ostrożnie obracamy na talerzu. Wstaw do lodówki na 1 godzinę. Udekoruj kakao i pokrojonymi truskawkami na pół i podawaj.
po pokrojeniu truskawkowego Tiramisu z mascarpone na porcje i podaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g