skład / składniki
gotowanie krok po kroku
myjemy cytrynę, a następnie kroimy ją na kawałki w zwykły sposób. Powstałe kubki układamy w jakiejś wystarczająco głębokiej misce. Posyp kawałki cukrem i przykryj miskę talerzem. Zostawiamy cytrynę samą z cukrem na następne 20 minut.
minęły minuty, otwieramy i wrzucamy lody waniliowe. Czekamy, aż się rozpuści i oddzielamy kilka kawałków, przenosząc je na małą patelnię. Dodaj granulki żelatyny dla firmy. Czekamy pół godziny, aż granulki zostaną zaimpregnowane lodami.
zaczynamy podgrzewać patelnię, wytrzymując słaby płomień na kuchence. W dobry sposób na ten etap gotowania musisz mieć rondel, ale jeśli nie, nie jest to krytyczne. Potrzebujemy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Wymieszaj go z większością stopionych lodów waniliowych i przecedź wynik przez sito. Dzięki temu nie powinniśmy mieć niepotrzebnych grudek z resztek żelatyny.
krążki cytrynowe w cukrze przenieś do durszlaka i tam wyciśnij. Oddzielony sok z cytryny miesza się z mascarpone. Dodaje się do niego żelatynę zmieszaną z lodami, a powstałą mieszaninę ponownie miesza się.
Wrzuć masę do foremek. Jeśli to możliwe, odpowiednie są specjalnie do tego wykonane pasochnitsy. Ostatnim krokiem jest pozostawienie masy w niskiej temperaturze. Pełnowartościowe ciasto cytrynowe wymaga kilku godzin, aż będzie gotowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g