Wielkanoc cytrynowa

świetny sposób, aby zaskoczyć rodzinę i przyjaciół na wakacjach. Bardzo mi się podoba taka cytrynowa serowa paska Wielkanoc cytrynowa-pyszne wypieki, które Cię zachwycą
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 15 g
tłuszcze 53 % 32 g
węglowodany 22 % 13 g
255 kcal
IG: 0 / 23 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cytrynę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 20min. dodaj lody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej lody z żelatyną do rozpuszczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj sok z cytryny z serem.Dodaj żelatynę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

myjemy cytrynę, a następnie kroimy ją na kawałki w zwykły sposób. Powstałe kubki układamy w jakiejś wystarczająco głębokiej misce. Posyp kawałki cukrem i przykryj miskę talerzem. Zostawiamy cytrynę samą z cukrem na następne 20 minut.

minęły minuty, otwieramy i wrzucamy lody waniliowe. Czekamy, aż się rozpuści i oddzielamy kilka kawałków, przenosząc je na małą patelnię. Dodaj granulki żelatyny dla firmy. Czekamy pół godziny, aż granulki zostaną zaimpregnowane lodami.

zaczynamy podgrzewać patelnię, wytrzymując słaby płomień na kuchence. W dobry sposób na ten etap gotowania musisz mieć rondel, ale jeśli nie, nie jest to krytyczne. Potrzebujemy, aby żelatyna całkowicie się rozpuściła. Wymieszaj go z większością stopionych lodów waniliowych i przecedź wynik przez sito. Dzięki temu nie powinniśmy mieć niepotrzebnych grudek z resztek żelatyny.

krążki cytrynowe w cukrze przenieś do durszlaka i tam wyciśnij. Oddzielony sok z cytryny miesza się z mascarpone. Dodaje się do niego żelatynę zmieszaną z lodami, a powstałą mieszaninę ponownie miesza się.

Wrzuć masę do foremek. Jeśli to możliwe, odpowiednie są specjalnie do tego wykonane pasochnitsy. Ostatnim krokiem jest pozostawienie masy w niskiej temperaturze. Pełnowartościowe ciasto cytrynowe wymaga kilku godzin, aż będzie gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g

Podobne przepisy