kiełbasa z Ciasteczek jak w dzieciństwie

smak znany wielu! Cudowny deser z dzieciństwa! Prosty deser czekoladowy, który jest łatwy do przygotowania i jest spożywany prawie błyskawicznie. Bardzo dobrze smak takiej kiełbasy z ciastek uzupełniają orzechy włoskie.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 34 % 27 g
węglowodany 58 % 46 g
579 kcal
IG: 4 / 60 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia kiełbasy z ciasteczkami jak w dzieciństwie. Potrzebne będą: kruche ciasteczka, mleko, cukier granulowany, masło, obrane orzechy włoskie, kakao w proszku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W metalowej misce połącz masło, mleko, cukier granulowany i kakao w proszku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść miskę w łaźni wodnej i podgrzewaj, mieszając, aż granulowany cukier całkowicie rozpuści się w mieszance stopionego masła, mleka i proszku kakaowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kruche ciasteczka należy drobno posiekać ostrym nożem. Ten dość długi i żmudny proces będzie wymagał cierpliwości i wytrwałości. Pokruszone kruche ciasteczka powinny być mieszanką drobnego okruchu i małych kawałków ciastek. Za pomocą blendera można uzyskać tylko małe okruchy, dlatego lepiej posiekać ciasteczka nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Osusz obrane orzechy włoskie na suchej patelni i pokrój na małe kawałki. Dodaj do pokruszonych ciastek. Wymieszaj łyżką stołową.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepłą masę czekoladową do mieszanki ciastek i orzechów włoskich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj łyżką stołową, aż będzie jak najbardziej gładka. Syrop czekoladowy powinien całkowicie namoczyć okruchy kruchego ciasta, z wyjątkiem pojedynczych dużych kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż folię spożywczą na dużej desce do krojenia lub stole, rozłóż masę czekoladową z ciastek. Uformuj kiełbasę o średnicy około 5-6 cm. Włóż gotową kiełbasę do lodówki na 7-8 godzin. Aby kształt kiełbasy był zbliżony do okrągłego podczas chłodzenia, okresowo zwijaj kiełbasę z niewielkim wysiłkiem na płaskiej powierzchni. Na początku kiełbasa jest bardzo miękka, ale gdy stwardnieje, zagęści się i lepiej utrzyma swój kształt.

gotową kiełbasę według własnego gustu można zawinąć w kakao w proszku, cukier puder.
mleko i masło powinny być świeże i naturalne, wysokiej jakości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy