skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do zrobienia kiełbasy z ciasteczkami jak w dzieciństwie. Potrzebne będą: kruche ciasteczka, mleko, cukier granulowany, masło, obrane orzechy włoskie, kakao w proszku.
Krok 2:
W metalowej misce połącz masło, mleko, cukier granulowany i kakao w proszku.
Krok 3:
Umieść miskę w łaźni wodnej i podgrzewaj, mieszając, aż granulowany cukier całkowicie rozpuści się w mieszance stopionego masła, mleka i proszku kakaowego.
Krok 4:
Kruche ciasteczka należy drobno posiekać ostrym nożem. Ten dość długi i żmudny proces będzie wymagał cierpliwości i wytrwałości. Pokruszone kruche ciasteczka powinny być mieszanką drobnego okruchu i małych kawałków ciastek. Za pomocą blendera można uzyskać tylko małe okruchy, dlatego lepiej posiekać ciasteczka nożem.
Krok 5:
Osusz obrane orzechy włoskie na suchej patelni i pokrój na małe kawałki. Dodaj do pokruszonych ciastek. Wymieszaj łyżką stołową.
Krok 6:
Wlej ciepłą masę czekoladową do mieszanki ciastek i orzechów włoskich.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj łyżką stołową, aż będzie jak najbardziej gładka. Syrop czekoladowy powinien całkowicie namoczyć okruchy kruchego ciasta, z wyjątkiem pojedynczych dużych kawałków.
Krok 8:
Rozłóż folię spożywczą na dużej desce do krojenia lub stole, rozłóż masę czekoladową z ciastek. Uformuj kiełbasę o średnicy około 5-6 cm. Włóż gotową kiełbasę do lodówki na 7-8 godzin. Aby kształt kiełbasy był zbliżony do okrągłego podczas chłodzenia, okresowo zwijaj kiełbasę z niewielkim wysiłkiem na płaskiej powierzchni. Na początku kiełbasa jest bardzo miękka, ale gdy stwardnieje, zagęści się i lepiej utrzyma swój kształt.
gotową kiełbasę według własnego gustu można zawinąć w kakao w proszku, cukier puder.
mleko i masło powinny być świeże i naturalne, wysokiej jakości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g