Biltong wołowy
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Mięso pokroić w paski 2 cm;
2. Polej sosem sojowym przez 10 minut;
3. Wymieszaj kolendrę, mieszankę papryki i przypraw, sól i cukier;
4. Wyjmij mięso z sosu;
5. Zetrzyj każdy kawałek powstałej suchej mieszanki;
6. Umieść szczelnie w pojemniku, posypując każdy kawałek octem 2 rodzajów;
7. Pozostaw na jeden dzień w lodówce pod uciskiem;
8. Opłucz mięso w roztworze octu 1:3;
9. Usuń nadmiar wilgoci-możesz po prostu wycisnąć każdy kawałek między dłońmi;
10. Zawieś kawałki w pudełku do suszenia mięsa, dobrze, jeśli jest to pudełko z bali sosnowych i wiórów na dole-to nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat;
11. Mięso jest gotowe drugiego dnia, ale jeśli potrzebujesz mięsa bardziej suchego, lepiej użyć go przez 10 dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina jest tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g