Biltong wołowy

doskonała opcja suszenia i przechowywania mięsa w sposób afrykański. Spróbować)
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 18 g
tłuszcze 20 % 6 g
węglowodany 20 % 6 g
137 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 d

1. Mięso pokroić w paski 2 cm;
2. Polej sosem sojowym przez 10 minut;
3. Wymieszaj kolendrę, mieszankę papryki i przypraw, sól i cukier;
4. Wyjmij mięso z sosu;
5. Zetrzyj każdy kawałek powstałej suchej mieszanki;
6. Umieść szczelnie w pojemniku, posypując każdy kawałek octem 2 rodzajów;
7. Pozostaw na jeden dzień w lodówce pod uciskiem;
8. Opłucz mięso w roztworze octu 1:3;
9. Usuń nadmiar wilgoci-możesz po prostu wycisnąć każdy kawałek między dłońmi;
10. Zawieś kawałki w pudełku do suszenia mięsa, dobrze, jeśli jest to pudełko z bali sosnowych i wiórów na dole-to nada mięsu niepowtarzalny smak i aromat;
11. Mięso jest gotowe drugiego dnia, ale jeśli potrzebujesz mięsa bardziej suchego, lepiej użyć go przez 10 dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina jest tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy