smalec z czosnkiem przez maszynkę do mięsa

wspaniała przekąska do talerza gorącego barszczu. Świetne połączenie ze świeżym brązowym chlebem!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 3 g
tłuszcze 95 % 84 g
węglowodany 1 % 1 g
759 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Bierzemy słony tłuszcz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smalec pokroić na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć smalec w maszynce do mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek, pieprz do smalcu i wszystko dobrze wymieszaj.

smalec z czosnkiem przepuszczony przez maszynę do mięsa można przygotować na przyszłość i przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy