tiramisu truskawkowo-waniliowe

udany eksperyment oparty na klasycznym tiramisu. Łatwość przygotowania, piękny design, niezwykle delikatny smak. Szybko, pięknie, smacznie.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 28 % 12 g
węglowodany 58 % 25 g
198 kcal
IG: 12 / 72 / 16

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

uwielbiam deser tiramisu. Opcje gotowania - ogromna liczba. Letnia, lekka wersja z truskawkami-najbardziej mi się podoba, którą postanowiłem dziś z wami podzielić.
umyj truskawki, pokrój je lub na cztery części, wlej 1 łyżkę. l. cukier i odłóż na bok, aby wyizolować sok.
gotowanie kremu. Dokładnie wymieszaj suchą śmietanę z 3 łyżkami mleka i 1 łyżką.l cukier. Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, wlewamy do niego cienką strużkę mieszanki śmietany z mlekiem i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Usuwamy z pieca, dodajemy masło i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
schłodzony krem mieszamy z jogurtem i mascarpone(lub twarogiem) i ubijamy mikserem przez około 3 minuty, aż będzie gładka.
pokrój ciastko w kostkę i połóż na dnie przygotowanych bakali (miski, szerokie szklanki), wlej wyróżniony sok truskawkowy.
następnie kładziemy warstwę pokrojonych truskawek, na wierzch bitą śmietanę z mascarpone.
posyp startą czekoladą i udekoruj kawałkami ciasta, truskawek i gałązką mięty.
włóż do lodówki do impregnacji na 1 godzinę(w razie potrzeby możesz dłużej).
nasze truskawkowo-waniliowe tiramisu jest gotowe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Ciastka piaskowe - 318   kcal/100g
  • Ciastka - 318   kcal/100g

Podobne przepisy