skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotowanie jest bardzo proste, nawet dzieci sobie z tym poradzą. Rozpoczynać :)
wymieszaj cukier puder ze śmietaną.
pokrój pierniki o grubości około 3-4 milimetrów, a banany o grubości 1-2 milimetrów. Nawiasem mówiąc, jeśli pokroisz pierniki trochę grubsze, to też jest pyszne, ale smak trochę się zmienia.
aby orzechy były bardziej aromatyczne, smaż je na patelni. Następnie posiekaj. Rozwałkowałem wałkiem do ciasta, ale możesz użyć blendera, Melenki lub po prostu posiekać nożem. Ważne jest, aby nie zamieniać orzechów w proszek.
wybierz odpowiednią miskę. Wyściełamy go folią spożywczą.
teraz przygotowania się skończyły i możesz rozpocząć montaż ciasta-rozłóż warstwę pierników nasączonych śmietaną, następnie warstwę bananów, a następnie okruchy orzechów. Powtarzamy warstwy, aż skończą się produkty. Ostatnia jest warstwa piernika.
po ułożeniu wszystkich warstw dobrze ubij ciasto ręką, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Rano odwracamy się do naczynia, usuwamy folię spożywczą i dekorujemy według własnego uznania.
można się cieszyć! Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Pierniki - 336 kcal/100g