zimne ciasto z piernika

cudownie delikatne ciasto nadziewane bananami i orzechami włoskimi. Łatwy w przygotowaniu. Wspaniały smak. Możliwość improwizacji Wspaniałe ciasto, które jest łatwe do przygotowania, a smak jest po prostu niesamowity - słodki, soczysty. Nie można się oprzeć, aby nie umieścić suplementu. Ciasto jest dobre, ponieważ nadaje się na świąteczny stół i na co dzień. Możesz improwizować i na przykład dodać warstwy truskawek lub dodać kakao do śmietany i wziąć czekoladowe pierniki. Możesz dodać prażony sezam lub wanilinę. Dla fantazji nie ma granic :)
TaciturnPersonAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 22 % 12 g
węglowodany 70 % 38 g
265 kcal
IG: 5 / 74 / 21

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

przygotowanie jest bardzo proste, nawet dzieci sobie z tym poradzą. Rozpoczynać :)
wymieszaj cukier puder ze śmietaną.
pokrój pierniki o grubości około 3-4 milimetrów, a banany o grubości 1-2 milimetrów. Nawiasem mówiąc, jeśli pokroisz pierniki trochę grubsze, to też jest pyszne, ale smak trochę się zmienia.
aby orzechy były bardziej aromatyczne, smaż je na patelni. Następnie posiekaj. Rozwałkowałem wałkiem do ciasta, ale możesz użyć blendera, Melenki lub po prostu posiekać nożem. Ważne jest, aby nie zamieniać orzechów w proszek.
wybierz odpowiednią miskę. Wyściełamy go folią spożywczą.
teraz przygotowania się skończyły i możesz rozpocząć montaż ciasta-rozłóż warstwę pierników nasączonych śmietaną, następnie warstwę bananów, a następnie okruchy orzechów. Powtarzamy warstwy, aż skończą się produkty. Ostatnia jest warstwa piernika.
po ułożeniu wszystkich warstw dobrze ubij ciasto ręką, przykryj folią i wstaw do lodówki na noc. Rano odwracamy się do naczynia, usuwamy folię spożywczą i dekorujemy według własnego uznania.
można się cieszyć! Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Pierniki - 336   kcal/100g

Podobne przepisy