sok z porzeczek z cukrem i cytryną

letnia jagodowa uczta świetnie gasi pragnienie! Moja rodzina uwielbia ten sok z porzeczek!!!
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.

zaczynamy od pozbycia się skórki z cytryny. Łatwiej będzie Ci pracować z małym nożem do cięcia zieleni. Staramy się ciąć razem ze skórką cytryny jak najmniej białej części skórki.

włóż porzeczki do blendera wraz z cukrem i skórką z cytryny. Wlej wrzącą wodę do 200 gramów, dokładnie ubij i dodaj brakującą objętość do pełnego litra wraz z wyciśniętym sokiem z obranej cytryny. Ponownie ubijamy i przepuszczamy mieszaninę przez sito lub wystarczająco drobnoziarnisty durszlak. Niech napój owocowy ostygnie. Twoje prace odpowiedzą na Ciebie z nawiązką!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy