sok z porzeczek z cukrem i cytryną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od pozbycia się skórki z cytryny. Łatwiej będzie Ci pracować z małym nożem do cięcia zieleni. Staramy się ciąć razem ze skórką cytryny jak najmniej białej części skórki.
włóż porzeczki do blendera wraz z cukrem i skórką z cytryny. Wlej wrzącą wodę do 200 gramów, dokładnie ubij i dodaj brakującą objętość do pełnego litra wraz z wyciśniętym sokiem z obranej cytryny. Ponownie ubijamy i przepuszczamy mieszaninę przez sito lub wystarczająco drobnoziarnisty durszlak. Niech napój owocowy ostygnie. Twoje prace odpowiedzą na Ciebie z nawiązką!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g