domowe ciasteczka Tiramisu z mascarpone

delikatne zwiewne ciasteczka bezowe na ulubiony deser! Tiramisu z mascarpone jest znane na całym świecie ze swojego magicznego smaku. Możesz oczywiście kupić takie ciasteczka "Savoyardi" w sklepie, ale domowy przepis z pewnością nie jest z nim porównywalny. Z bitą śmietaną i mascarpone-to ciasto to świetna zabawa!
TomaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 74 % 39 g
236 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

ciasteczka na wspaniały deser są dość proste w przygotowaniu.
1. Ostrożnie oddziel żółtka od białek w różnych pojemnikach. Ubij białka z połową cukru czystą, suchą trzepaczką lub mikserem na gęstą pianę. Ubij żółtka z pozostałym cukrem, aż będą gęste.
2. Delikatnie wymieszaj i dodaj przesianą mąkę.
3. Przenieś do torby cukierniczej i wyciśnij na kształt kiełbasy. Piec w 180 stopniach nie dłużej niż 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy