skład / składniki
metoda gotowania
1. W pojemniku wymieszaj śmietanę, cukier, wanilinę i sodę wygaszoną octem.
2. Następnie dodaj oliwę z oliwek, przesiej mąkę i zagnieść elastyczne ciasto.
3. Pokrój ciasto na 4 części.
4. Rozwałkuj każdą część o grubości około 0,5-0,7 mm.użyj odpowiedniego talerza, aby wyciąć okrąg. Odłóż na bok przycinanie,a następnie rozwałkuj. W rezultacie uzyskuje się 6 ciast.
5. Ułóż ciasta na suchym (!!!) patelnię, często nakłuć widelcem, aby się nie bulgotały.
6. Smaż z obu stron, aż każde ciasto się zarumieni. Ciasta są bardzo szybko smażone! Musisz upewnić się, że się nie spalą.
7. Podczas gdy ciasta stygną, przygotuj krem. Dobrze umyj limonkę, usuń z niej skórkę drobną tarką, wyciśnij sok.
8. Wymieszaj ricottę, mleko skondensowane, skórkę i sok z limonki.
9. Dobrze ubij mikserem. Krem okazuje się umiarkowanie słodki, a dla miłośników słodyczy możesz dodać jeszcze dwie łyżki cukru pudru.
10. Złożyć ciasto. Posmaruj każde ciasto kremem.
11. Dobrze posmaruj boki.
12. Następnie udekoruj ciasto startą czekoladą i migdałami. Czekoladę można zastąpić wiórkami kokosowymi, a następnie otrzymasz białe ciasto. Następnie włóż ciasto do lodówki na 2 godziny, aby nasiąkło. Zostawiłam na noc.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ricotta - 174 kcal/100g