omlet jak w przedszkolu z kaszą manną

bardzo puszysty i łatwy omlet z dodatkiem kaszy manny! Z semoliną omlet okazuje się bardziej bujny i lekki. Możesz go ugotować w dowolny sposób w piekarniku lub powolnej kuchence.Jeśli prawidłowo ugotujesz omlet, możesz zrobić kulinarne arcydzieło z tego dania, które z pewnością docenią domowe. Ciesz się pysznym śniadaniem swoich przyjaciół i bliskich!
eleneAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 41 % 11 g
węglowodany 37 % 10 g
169 kcal
IG: 33 / 33 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Ostrożnie rozbij jajka i oddziel żółtko od białka.
ubij jajka mikserem lub blenderem.

2. Wlej semolinę do mleka i wymieszaj.

3. Wlej mleko do jajek, dodaj sól i cukier,jeszcze raz wszystko ubij.

4. Formę, w której nasz omlet zostanie upieczony, posmaruj olejem i wlej mieszankę jajeczną.

5. Wysyłamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor.

ostrożnie pokrój, przenieś na talerz i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy