skład / składniki
metoda gotowania
1. Bakłażany umyć, osuszyć, w każdym wykonać głębokie nacięcie wzdłużne. Bakłażany dobrze posolić w środku, ułożyć na półmisku pokrojonym w dół i pozostawić na 30 minut.
2. Nadzienie. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, ułożyć pomidory i czosnek, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
3. Bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty ze wszystkich stron.
4. Bakłażany napełnić nadzieniem, skropić wodą zmieszaną z sokiem z cytryny i cukrem i włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia.
5. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 160°c na 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g