bakłażan z warzywami Rodos

piękne i smaczne danie na nowoczesne wakacje. Do niedawna obszar zastosowania bakłażana był niewielki, głównie smażyłem je, robiłem wieżyczki z warzyw lub wachlarz z pomidorami i serem. W tym daniu połączyłam moją ulubioną odmianę pomidorów z natką pietruszki i delikatnym miąższem pieczonego bakłażana. Okazało się niezwykle smaczne i satysfakcjonujące. Jeśli nie można znaleźć shakera do pomidorów, można je zastąpić zwykłymi wiśniami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
69 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Bakłażany umyć, osuszyć, w każdym wykonać głębokie nacięcie wzdłużne. Bakłażany dobrze posolić w środku, ułożyć na półmisku pokrojonym w dół i pozostawić na 30 minut.
2. Nadzienie. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pietruszkę umyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, ułożyć pomidory i czosnek, gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.
3. Bakłażany opłukać, osuszyć i smażyć na oliwie z oliwek przez 2 minuty ze wszystkich stron.
4. Bakłażany napełnić nadzieniem, skropić wodą zmieszaną z sokiem z cytryny i cukrem i włożyć do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia.
5. Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 160°c na 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy