zapiekanka z twarogu i daktyli
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
zmiel twarożek z cukrem, dodaj zmiękczone masło ponownie zmiel
dodaj jajka, dokładnie wymieszaj
dodaj semolinę i sól, wymieszaj
oddziel daty od nasion i drobno posiekaj, dodaj do powstałej masy twarogowej, dokładnie wymieszaj.
rozłóż w natłuszczonej formie, wyrównaj i posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną.
piec w 180 GR przez co najmniej 30 minut ( ugotowałem go po 45 minutach), skupiam się na apetycznym zapachu z piekarnika i zarumienionych brzegach zapiekanki.
zapiekanka jest umiarkowanie słodka dzięki daktyl i delikatna.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g