babeczka z cukinii z nasionami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cukinię, usuń nasiona.
Krok 2:
Zetrzyj na drobnej tarce i dobrze wyciśnij.
Krok 3:
Mąkę wymieszać z łyżeczką cynamonu i proszkiem do pieczenia
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem i szczyptą soli.
Krok 5:
Dodaj masło i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wprowadź mąkę partiami.
Krok 7:
Zagnieść ciasto.
Krok 8:
Dodaj cukinię. Ciasto natychmiast staje się bardziej płynne.
Krok 9:
Pożądania nasiona można zmielić.
Krok 10:
Dodaj je do ciasta.
Krok 11:
Wlej ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy. Piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
zamiast nasion możesz dodać dowolne orzechy, kandyzowane owoce lub suszone owoce. Cukinia dodaje tylko objętości i wilgoci, zupełnie nie odczuwając gotowego dania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g