skład / składniki
metoda gotowania
dobrze przesiać mąkę. Dwukrotnie. Dodaj sól. W osobnej misce wymieszaj pół szklanki ciepłego mleka i dwa żółtka, dodaj do tej mieszanki olej roślinny i powoli, ciągle mieszając, dodaj mąkę. Zrób to wszystko w ciągu 10 minut. Zagnieść bardzo elastyczne ciasto. Umieść powstałą piłkę w małym pojemniku i przykryj ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
W międzyczasie ciasto jest nalegane, aby przygotować nadzienie.
wypełnienie może być dowolne.
na przykład użyłem duszonych pieczarek, kilku warstw stopionego sera Hochland, jajek na twardo, pół wędzonej kiełbasy servilat, keczupu, majonezu.
okazało się bardzo smaczne.
gotowe ciasto rozwałkować wałkiem do ciasta, posypać lekko mąką ze wszystkich stron, aby się nie przykleiło, do bardzo cienkiego, prawie przezroczystego stanu, przełożyć warstwę na protwin ( posmarowaną odrobiną oleju roślinnego (można oczywiście posypać mąką), usunąć nadmiar krawędzi ciasta, a następnie wlać kilka łyżeczek majonezu na środek Warstwy, a samą łyżką rozprowadzić prawie na całym obwodzie, położyć duszone pieczarki na środku posmarowanym majonezem, - wędzona kiełbasa, pokrojona w małe kostki, trochę keczupu cienkim paskiem wzdłuż i w poprzek nadzienia (użyłam ketchupu pomidorowego Hantz ), na keczupie kruszymy małe poszarpane kawałki topionego sera ( użyłam warstw z szynką Hochland ) i całość obficie posypujemy drobno posiekanym ( wcześniej ugotowanym ) jajkiem w małe kostki (3 sztuki ).
podczas układania nadzienia na pizzy piekarnik włączony o 170 stopni powinien już się nagrzewać.
włóż naszą pizzę do piekarnika i piecz przez 5 do 7 minut.
ponieważ ciasto jest bardzo cienkie, szybko się piecze.
trzeba uważać, żeby się nie wypaliło.
gdy będzie gotowy, wyłącz piekarnik, wyjmij protwin, połóż pizzę na płaskim dużym talerzu.
wszystko!
Smacznego!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g