budyń jabłkowo-dyniowy

delikatny i pyszny deser o Smaku pieczonych jabłek. Ten budyń spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dynia w nim wcale nie jest namacalna, ale wygrywa bogaty smak jabłka. W razie potrzeby możesz posypać deser cukrem pudrem. Dziecko z przyjemnością zje taki przysmak.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 67 % 12 g
80 kcal
IG: 33 / 42 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię na małe kostki, gotuj w mleku prawie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodajemy obrane i pokrojone jabłka, słodzimy. Ilość cukru zależy od słodyczy dyni. Dusić do miękkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej semolinę i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij z ognia, dodaj masło, trochę ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Masę dyniowo-jabłkową przenosimy do blendera, dodajemy cynamon, żółtko i ubijamy do uzyskania gładkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij schłodzone białko na stabilną pianę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz ubite białko z powstałą masą, delikatnie wymieszaj od góry do dołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Podczas pieczenia budyń rośnie, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze formy. Piec deser w temperaturze 190 stopni. 30-35 minut na złoty kolor. Wyłącz piekarnik i pozostaw budyń przy otwartych drzwiach przez kolejne 5-7 minut, aby się nie osiadł.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Niech budyń całkowicie ostygnie i ciesz się deserem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy