skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię na małe kostki, gotuj w mleku prawie do miękkości.
Krok 3:
Następnie dodajemy obrane i pokrojone jabłka, słodzimy. Ilość cukru zależy od słodyczy dyni. Dusić do miękkości.
Krok 4:
Wlej semolinę i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 5:
Zdejmij z ognia, dodaj masło, trochę ostudź.
Krok 6:
Masę dyniowo-jabłkową przenosimy do blendera, dodajemy cynamon, żółtko i ubijamy do uzyskania gładkości.
Krok 7:
Ubij schłodzone białko na stabilną pianę.
Krok 8:
Połącz ubite białko z powstałą masą, delikatnie wymieszaj od góry do dołu.
Krok 9:
Przenieś masę do wysmarowanej i posypanej bułką tartą formy. Podczas pieczenia budyń rośnie, należy to wziąć pod uwagę przy wyborze formy. Piec deser w temperaturze 190 stopni. 30-35 minut na złoty kolor. Wyłącz piekarnik i pozostaw budyń przy otwartych drzwiach przez kolejne 5-7 minut, aby się nie osiadł.
Krok 10:
Niech budyń całkowicie ostygnie i ciesz się deserem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g