skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Tiramisu z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Aby zaimpregnować ciasteczka, zaparz mocną kawę. Używaj alkoholu, jeśli deser jest przeznaczony tylko dla dorosłych. Zamiast koniaku odpowiedni jest również rum lub aromatyczny Likier.
Krok 2:
Do gorącej, mocnej kawy dodaj laskę cynamonu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 3:
Wlej łyżeczkę koniaku do schłodzonej kawy.
Krok 4:
Następnie przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź twaróg miękki, nie suchy, o najmniejszej zawartości tłuszczu (miałem 1,8%). Mogą to być brykiety (jak Moje) lub miękki twaróg w tubach. W zależności od tego, jaki twaróg bierzesz, krem jest mniej lub bardziej gęsty: z miękkim twarogiem w tubach będzie bardziej jednorodny, przewiewny, bez ziaren.
Krok 5:
Jak zrobić krem? Podziel jajka na białka i żółtka. Ustaw ognioodporną miskę na garnku z wrzącą wodą, aby dno nie dotykało wody-będzie to kąpiel wodna. Wlej żółtka do miski i ubij je bezpośrednio w łaźni wodnej z 30 g cukru pudru na bladożółty kolor.
Krok 6:
Wlej pozostały koniak do masy żółtkowej i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji przez kolejne 2 minuty. Wyjmij krem z łaźni wodnej i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż zgęstnieje.
Krok 7:
Lekko ubij twaróg mikserem.
Krok 8:
Włóż do niego krem żółtkowy, mieszaj, aż będzie gładki.
Krok 9:
Ubij białka solą osobno mikserem na niskiej prędkości, a następnie zwiększ prędkość ubijania i stopniowo wprowadzaj pozostały cukier puder. Ubij białka do stabilnych szczytów.
Krok 10:
Delikatnie włóż ubite białka do twarogu (po łyżce na raz) i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 11:
Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Aby było to wygodniejsze, najpierw przytrzymaj czekoladę w zamrażarce.
Krok 12:
Zanurz Savoyardi w kawie z koniakiem i połóż na dnie misek.
Krok 13:
Rozłóż krem twarogowy na wierzchu, wygładź.
Krok 14:
Posyp śmietaną startą czekoladę. Powtórz warstwy w zależności od wysokości misek. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia. Gotowy deser udekoruj miętą i startą skórką pomarańczową (idealnie pasuje do tego deseru). Podawaj do stołu. Smacznego!
możesz zrobić ten deser nie w porcjach, ale w jednej dużej formie. Aby jeszcze bardziej obniżyć cenę przepisu, upiecz własne ciasteczka Savoyardi. Na stronie mamy wiele przepisów na jego przygotowanie.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Laska cynamonu - 261 kcal/100g