Tiramisu z twarogiem

budżet, ze zwykłych produktów, na świąteczny stół! Tiramisu z twarogiem to wariant słynnego włoskiego deseru bez użycia drogiego mascarpone. Smak takiego tiramisu różni się od klasycznego, ale na pewno spodoba się miłośnikom twarogu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 11 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 60 % 29 g
233 kcal
IG: 3 / 28 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Tiramisu z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Aby zaimpregnować ciasteczka, zaparz mocną kawę. Używaj alkoholu, jeśli deser jest przeznaczony tylko dla dorosłych. Zamiast koniaku odpowiedni jest również rum lub aromatyczny Likier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do gorącej, mocnej kawy dodaj laskę cynamonu i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej łyżeczkę koniaku do schłodzonej kawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie przygotuj krem. Przygotuj dla niego jedzenie. Weź twaróg miękki, nie suchy, o najmniejszej zawartości tłuszczu (miałem 1,8%). Mogą to być brykiety (jak Moje) lub miękki twaróg w tubach. W zależności od tego, jaki twaróg bierzesz, krem jest mniej lub bardziej gęsty: z miękkim twarogiem w tubach będzie bardziej jednorodny, przewiewny, bez ziaren.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak zrobić krem? Podziel jajka na białka i żółtka. Ustaw ognioodporną miskę na garnku z wrzącą wodą, aby dno nie dotykało wody-będzie to kąpiel wodna. Wlej żółtka do miski i ubij je bezpośrednio w łaźni wodnej z 30 g cukru pudru na bladożółty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej pozostały koniak do masy żółtkowej i ubijaj do uzyskania gładkiej konsystencji przez kolejne 2 minuty. Wyjmij krem z łaźni wodnej i ubijaj przez kolejne 5 minut, aż zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko ubij twaróg mikserem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do niego krem żółtkowy, mieszaj, aż będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij białka solą osobno mikserem na niskiej prędkości, a następnie zwiększ prędkość ubijania i stopniowo wprowadzaj pozostały cukier puder. Ubij białka do stabilnych szczytów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie włóż ubite białka do twarogu (po łyżce na raz) i mieszaj, aż będzie gładka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj czekoladę na drobnej tarce. Aby było to wygodniejsze, najpierw przytrzymaj czekoladę w zamrażarce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zanurz Savoyardi w kawie z koniakiem i połóż na dnie misek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż krem twarogowy na wierzchu, wygładź.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp śmietaną startą czekoladę. Powtórz warstwy w zależności od wysokości misek. Wstaw deser do lodówki na 2-3 godziny do namoczenia. Gotowy deser udekoruj miętą i startą skórką pomarańczową (idealnie pasuje do tego deseru). Podawaj do stołu. Smacznego!

możesz zrobić ten deser nie w porcjach, ale w jednej dużej formie. Aby jeszcze bardziej obniżyć cenę przepisu, upiecz własne ciasteczka Savoyardi. Na stronie mamy wiele przepisów na jego przygotowanie.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec ciasto lub ciasto o większym lub mniejszym rozmiarze, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Laska cynamonu - 261   kcal/100g

Podobne przepisy