skład / składniki
metoda gotowania
przepis na domowe wino z granatu jest jak każdy inny przepis na domowe wino.
granaty są dokładnie myte i obrane.
aby ziarna granatu dały sok, należy go lekko zmiażdżyć.
powstałą mieszaninę zasypiamy cukrem i umieszczamy w pojemniku specjalnie przygotowanym do fermentacji (zwykle jest to szklany słoik lub butelka).
zamykamy Pojemnik zamkiem wodnym lub naciągamy gumową rękawicę na szyjkę butelki.
kiedy proces fermentacji jest całkowicie zakończony-bąbelki przestaną się pojawiać lub spadnie gumowa rękawica, wino można uznać za prawie gotowe.
napój jest filtrowany i butelkowany.
zaleca się przechowywanie domowego wina z granatu do spożycia przez około miesiąc, aby napój nabrał bogatego smaku, aromatu i koloru.
ważne jest dokładne śledzenie momentu zakończenia procesu fermentacji. Jeśli granaty zostaną prześwietlone, zamiast wina otrzymasz ocet z granatów.
ilość cukru zależy od wymaganej słodyczy produktu końcowego.
Jeśli po odcedzeniu wina zdasz sobie sprawę, że jest mało cukru, po prostu dodaj go i dokładnie wymieszaj, moczyć przez kolejny tydzień.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Granat - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g