domowe wino z granatu

niezwykle aromatyczne pyszne wino. Recepta na zdrowie i długowieczność. Łatwość przygotowania Bardzo smaczne domowe wino z granatu, które przyszło do nas z Izraela, gdzie po raz pierwszy nauczyli się robić ten napój.
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 31 g
119 kcal
IG: 37 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 35 D

przepis na domowe wino z granatu jest jak każdy inny przepis na domowe wino.
granaty są dokładnie myte i obrane.
aby ziarna granatu dały sok, należy go lekko zmiażdżyć.
powstałą mieszaninę zasypiamy cukrem i umieszczamy w pojemniku specjalnie przygotowanym do fermentacji (zwykle jest to szklany słoik lub butelka).
zamykamy Pojemnik zamkiem wodnym lub naciągamy gumową rękawicę na szyjkę butelki.
kiedy proces fermentacji jest całkowicie zakończony-bąbelki przestaną się pojawiać lub spadnie gumowa rękawica, wino można uznać za prawie gotowe.
napój jest filtrowany i butelkowany.
zaleca się przechowywanie domowego wina z granatu do spożycia przez około miesiąc, aby napój nabrał bogatego smaku, aromatu i koloru.
ważne jest dokładne śledzenie momentu zakończenia procesu fermentacji. Jeśli granaty zostaną prześwietlone, zamiast wina otrzymasz ocet z granatów.
ilość cukru zależy od wymaganej słodyczy produktu końcowego.
Jeśli po odcedzeniu wina zdasz sobie sprawę, że jest mało cukru, po prostu dodaj go i dokładnie wymieszaj, moczyć przez kolejny tydzień.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Granat - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy