sałatka ogórek ser paluszki krabowe

Szybki, soczysty, jasny, NA dni powszednie i święta! Sałatka z ogórkami, serem i paluszkami krabowymi jest przygotowywana w ciągu kilku minut. Poradzi sobie z tym nawet nastolatek. Kompozycja jest prosta, niedroga i niedroga. Możesz to zrobić przynajmniej codziennie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 17 % 4 g
155 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ogórkami, serem i paluszkami krabowymi? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć majonez w sklepie lub ugotować go samodzielnie. Część warzywna może być uzupełniona lub zastąpiona według własnych upodobań. Możesz również uzupełnić sałatkę innymi owocami morza, takimi jak gotowane krewetki, kalmary lub małże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz paluszki krabowe z folii fabrycznej i pokrój w drobną kostkę. Sałatka będzie wyglądać pięknie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Ser na sałatkę jest odpowiedni dla każdego, od zwykłego rosyjskiego po mozzarellę. Najważniejsze jest to, że ser jest pyszny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i osusz ogórek. Pokrój w drobną kostkę. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pietruszkę, strząśnij z wilgoci i drobno posiekaj. W razie potrzeby możesz zastąpić lub uzupełnić innymi ziołami, na przykład koperkiem, kolendrą, zieloną cebulą lub użyć mieszanki różnych ziół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz paluszki krabowe, jajka, ogórki, ser i zioła.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz doprawić sałatkę solą i pieprzem. Osobiście zwykle nie dodaję przypraw do sałatek z majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (Ø 14-16 cm). Włóż do niego sałatkę i ubij. Jeśli nie chcesz układać sałatki w pierścieniu, możesz po prostu podać ją w salaterce. Wstaw do lodówki na 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę paluszkami krabowymi i świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego!

jak zastąpić różne rodzaje serów w potrawach przeczytaj w tym artykule.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy