skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wino jagodowe? Do gotowania możesz użyć dowolnego rodzaju jagód iw dowolnych proporcjach. Będą pasować ze swojej strony lub kupione w sklepie. Nie musisz myć jagód. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy są wyraźnie zanieczyszczone, na przykład piaskiem po deszczu. Wszystkie jagody powinny być dobrze dojrzałe, bez zgnilizny. Lekko zetrzyj przygotowane jagody, aby sok z nich wyszedł i włóż je do przestronnej butelki.
Krok 2:
Liczba jagód będzie wynosić około 1/3 całkowitej objętości. Dodaj cukier do jagód i zalej wszystko przegotowaną, schłodzoną wodą. Całkowita ilość nie powinna wypełniać całej butelki. Ponieważ podczas fermentacji jagody wzrosną. Wszystko wymieszaj. Ilość cukru określam na oko. Początkowo wypełnij większość z nich. Zamiast uszczelnienia wodnego możesz użyć gumowej rękawicy. Umieść go na szyjce butelki. I zostaw to w tej formie na miesiąc.
Krok 3:
Ale to nie znaczy, że możesz zapomnieć o winie na ten czas. Butelkę należy okresowo wstrząsać. Pierwsze dni należy to robić codziennie. Kiedy fermentacja jest w pełnym rozkwicie, możesz mieszać rzadziej. Spuchnięta rękawica powie Ci o stopniu fermentacji.
Krok 4:
Po miesiącu wino przecedzić przez kilka warstw gazy. Spróbuj posmakować. W tym momencie możesz dodać trochę więcej cukru.
Krok 5:
Przecedzone wino wlej z powrotem do butelki i załóż rękawiczkę. Zdarza się, że nie jest trochę dobroduszny. Pozostaw w tej formie na 1-3 tygodnie. Jeśli rękawica wzrośnie, fermentacja nadal trwa. Śledź proces.
Krok 6:
Ogólnie wino jest gotowe. Ale nadal go pasteryzuję. Aby to zrobić, podgrzej wino do 55-60 stopni. To zabija mikroorganizmy znajdujące się w winie, przyspiesza jego dojrzewanie i poprawia smak. W ten sposób wino staje się bardziej przejrzyste.
Krok 7:
Wlej gotowe, schłodzone wino do butelek i wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu. Smakuje słodko i bardzo przyjemnie. To raczej lekki napój dla kobiet. Miłego poczęstunku!
przy przygotowywaniu domowego wina proporcje mają oczywiście pewne znaczenie, ale odchylenie w jednym lub drugim kierunku jest całkowicie dopuszczalne. Jeśli dodasz mniej wody, gotowe wino będzie słodsze i bardziej skoncentrowane, bardziej jak likier. Jeśli dodasz mniej cukru, smak będzie bardziej przypominał wytrawne wino. Ale przy mniejszej ilości cukru fermentacja będzie mniejsza. Aby zwiększyć fermentację, dodaj 1-2 garście rodzynek.
przygotuj domowe wino po raz pierwszy w życiu, aby później zrozumieć, w jaki sposób dostosować ilość składników do swoich upodobań. A różnorodność wyboru jagód daje dużo miejsca na fantazyjny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g