domowe wino jagodowe

Dobre wino sprawia, że widzisz rzeczy w najprzyjemniejszym świetle! A jako domowy możesz być całkowicie pewien, wiedząc, że jest przygotowywany wyłącznie z naturalnych produktów podczas naturalnej fermentacji. Tak, a smak takiego wina jest zwykle smaczniejszy niż sklep.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 28 g
114 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wino jagodowe? Do gotowania możesz użyć dowolnego rodzaju jagód iw dowolnych proporcjach. Będą pasować ze swojej strony lub kupione w sklepie. Nie musisz myć jagód. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy są wyraźnie zanieczyszczone, na przykład piaskiem po deszczu. Wszystkie jagody powinny być dobrze dojrzałe, bez zgnilizny. Lekko zetrzyj przygotowane jagody, aby sok z nich wyszedł i włóż je do przestronnej butelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Liczba jagód będzie wynosić około 1/3 całkowitej objętości. Dodaj cukier do jagód i zalej wszystko przegotowaną, schłodzoną wodą. Całkowita ilość nie powinna wypełniać całej butelki. Ponieważ podczas fermentacji jagody wzrosną. Wszystko wymieszaj. Ilość cukru określam na oko. Początkowo wypełnij większość z nich. Zamiast uszczelnienia wodnego możesz użyć gumowej rękawicy. Umieść go na szyjce butelki. I zostaw to w tej formie na miesiąc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ale to nie znaczy, że możesz zapomnieć o winie na ten czas. Butelkę należy okresowo wstrząsać. Pierwsze dni należy to robić codziennie. Kiedy fermentacja jest w pełnym rozkwicie, możesz mieszać rzadziej. Spuchnięta rękawica powie Ci o stopniu fermentacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po miesiącu wino przecedzić przez kilka warstw gazy. Spróbuj posmakować. W tym momencie możesz dodać trochę więcej cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przecedzone wino wlej z powrotem do butelki i załóż rękawiczkę. Zdarza się, że nie jest trochę dobroduszny. Pozostaw w tej formie na 1-3 tygodnie. Jeśli rękawica wzrośnie, fermentacja nadal trwa. Śledź proces.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogólnie wino jest gotowe. Ale nadal go pasteryzuję. Aby to zrobić, podgrzej wino do 55-60 stopni. To zabija mikroorganizmy znajdujące się w winie, przyspiesza jego dojrzewanie i poprawia smak. W ten sposób wino staje się bardziej przejrzyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotowe, schłodzone wino do butelek i wyślij do przechowywania w chłodnym miejscu. Smakuje słodko i bardzo przyjemnie. To raczej lekki napój dla kobiet. Miłego poczęstunku!

przy przygotowywaniu domowego wina proporcje mają oczywiście pewne znaczenie, ale odchylenie w jednym lub drugim kierunku jest całkowicie dopuszczalne. Jeśli dodasz mniej wody, gotowe wino będzie słodsze i bardziej skoncentrowane, bardziej jak likier. Jeśli dodasz mniej cukru, smak będzie bardziej przypominał wytrawne wino. Ale przy mniejszej ilości cukru fermentacja będzie mniejsza. Aby zwiększyć fermentację, dodaj 1-2 garście rodzynek.

przygotuj domowe wino po raz pierwszy w życiu, aby później zrozumieć, w jaki sposób dostosować ilość składników do swoich upodobań. A różnorodność wyboru jagód daje dużo miejsca na fantazyjny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy