domowe wino z soku winogronowego

lekkim ruchem ręki sok zamienia się w wino! Kolejna opcja robienia domowego wina z soku winogronowego.
Alexa-Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 34 g
133 kcal
IG: 32 / 0 / 68

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

aby uzyskać domowe wino o najlepszym smaku, zaleca się stosowanie soku z różnych odmian winogron. Bardzo smaczne i aromatyczne wino uzyskuje się przez zmieszanie Cabernet i Merlot.
sok wraz z wyciśniętymi winogronami umieszcza się w pojemniku o odpowiedniej wielkości i przechowuje w ciepłym miejscu przez trzy dni, a mieszaninę należy mieszać dwa razy dziennie.
następnie uzyskana masa jest wyciskana pod prasą. W przypadku braku prasy możesz wycisnąć sok rękami.
powstały sok umieszcza się w szklanej butelce lub drewnianej beczce i pozostawia do fermentacji przez około czterdzieści dni, a sok winogronowy, który nie wszedł do beczki, wlewa się raz na dwa dni.
należy pamiętać, że podczas fermentacji soku winogronowego pojemnik z nim powinien znajdować się na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
pod koniec procesu fermentacji wino jest filtrowane i butelkowane.
opcjonalnie możesz dodać cukier w ilości 200 gramów na 10 litrów, aby uzyskać mocniejszy napój.
jak widać, przepis na domowe wino z soku winogronowego jest dość prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy i doświadczenia w produkcji wina.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy