skład / składniki
metoda gotowania
aby uzyskać domowe wino o najlepszym smaku, zaleca się stosowanie soku z różnych odmian winogron. Bardzo smaczne i aromatyczne wino uzyskuje się przez zmieszanie Cabernet i Merlot.
sok wraz z wyciśniętymi winogronami umieszcza się w pojemniku o odpowiedniej wielkości i przechowuje w ciepłym miejscu przez trzy dni, a mieszaninę należy mieszać dwa razy dziennie.
następnie uzyskana masa jest wyciskana pod prasą. W przypadku braku prasy możesz wycisnąć sok rękami.
powstały sok umieszcza się w szklanej butelce lub drewnianej beczce i pozostawia do fermentacji przez około czterdzieści dni, a sok winogronowy, który nie wszedł do beczki, wlewa się raz na dwa dni.
należy pamiętać, że podczas fermentacji soku winogronowego pojemnik z nim powinien znajdować się na zewnątrz lub w dobrze wentylowanym pomieszczeniu.
pod koniec procesu fermentacji wino jest filtrowane i butelkowane.
opcjonalnie możesz dodać cukier w ilości 200 gramów na 10 litrów, aby uzyskać mocniejszy napój.
jak widać, przepis na domowe wino z soku winogronowego jest dość prosty i nie wymaga specjalnej wiedzy i doświadczenia w produkcji wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g