Nalewka z wiśni na spirytusie domowej roboty

w sezonie wiśni konieczne jest przygotowanie nalewki! Na święta, co?! Nalewka z wiśni na alkoholu jest przygotowywana bardzo prosto, ale dzięki kilku dodatkowym składnikom i zawiłościom przygotowania staje się jak drogi elitarny napój zrobiony własnymi rękami w domu.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 94 % 29 g
162 kcal
IG: 90 / 0 / 10

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i wysusz wiśnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij nasiona, wlej wiśnie do słoika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedną trzecią pestek młotkiem i połóż na wiśni. To da migdałowy posmak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać wiśnie alkoholem, wymieszać, szczelnie zamknąć pokrywką i umieścić w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 10 dniach nalewkę należy odcedzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do niego miód i odstaw na kolejne dwa tygodnie. Podczas infuzji wytrąca się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze przefiltruj nalewkę i wlej do karafek lub butelek do przechowywania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smak ujawnia się lepiej, jeśli napój zostanie otwarty przed spożyciem.

miłej nalewki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Alkohol - 221   kcal/100g

Podobne przepisy