Sałatka Grzybowa

pyszna, elegancka i świąteczna sałatka dla ciebie! Ta sałatka wygląda bardzo pięknie i świątecznie dzięki niezwykłej konstrukcji. Przygotowuje się go warstwami, ale do góry nogami. Będzie ozdobą każdej uczty i wzbudzi zainteresowanie gości. I jak go ugotować-powiem ci teraz!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 32 % 7 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę grzybową? Ugotuj ziemniaki i jajka. Opłucz ziemniaki z brudu, zalej wodą i zagotuj. Nie trzeba go wcześniej czyścić. Gotuj ze skórką - w mundurze, przez 15-20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki. Jajka zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez 5 do 7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka we wrzącej wodzie przez 20 minut. Następnie ostudź mięso i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby przygotować tę sałatkę, weź głęboką salaterkę i przykryj jej powierzchnię od wewnątrz folią spożywczą. Ułóż pieczarki w puszkach na całym dnie, z czapkami skierowanymi w dół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp grzyby obficie posiekanym koperkiem. Zamiast kopru możesz użyć dowolnej zieleni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka na twardo zetrzeć na grubej tarce i ułożyć gęstą warstwą, lekko ściskając rękami. Posmaruj warstwę startych jajek majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj Pozostałe pieczarki i ułóż kolejną warstwę na jajach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj też trochę majonezu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pokrojony filet z kurczaka trzecią warstwą i lekko chwyć rękami, aby warstwa była gęstsza i nie rozpadła się później. Posmaruj kurczaka odrobiną majonezu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostatnią warstwą będą ziemniaki. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ułóż starte ziemniaki na kurczaku i ubij. Gotową sałatkę pozostaw na chwilę w lodówce, aby warstwy nasiąkły i ostygły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przed podaniem przykryj salaterkę płaskim talerzem i Odwróć, aby salaterka znalazła się na wierzchu. Zdejmij miskę sałatkową i usuń folię spożywczą z sałatki. Gotowa sałatka okaże się grzybami na wierzchu. Udekoruj odrobiną zieleni i podawaj. Smacznego!

Ogólnie rzecz biorąc, cechą sałatki jest to, że w gotowej formie na wierzchu układane są grzyby, jakby to była Polana. Ale skład składników można uzupełnić lub zastąpić według własnych upodobań.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy