skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę grzybową? Ugotuj ziemniaki i jajka. Opłucz ziemniaki z brudu, zalej wodą i zagotuj. Nie trzeba go wcześniej czyścić. Gotuj ze skórką - w mundurze, przez 15-20 minut. Następnie spuść wodę i ostudź ziemniaki. Jajka zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez 5 do 7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i zalej jajka zimną wodą, aby ostygły.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka we wrzącej wodzie przez 20 minut. Następnie ostudź mięso i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Aby przygotować tę sałatkę, weź głęboką salaterkę i przykryj jej powierzchnię od wewnątrz folią spożywczą. Ułóż pieczarki w puszkach na całym dnie, z czapkami skierowanymi w dół.
Krok 4:
Posyp grzyby obficie posiekanym koperkiem. Zamiast kopru możesz użyć dowolnej zieleni.
Krok 5:
Jajka na twardo zetrzeć na grubej tarce i ułożyć gęstą warstwą, lekko ściskając rękami. Posmaruj warstwę startych jajek majonezem.
Krok 6:
Drobno posiekaj Pozostałe pieczarki i ułóż kolejną warstwę na jajach.
Krok 7:
Dodaj też trochę majonezu.
Krok 8:
Połóż pokrojony filet z kurczaka trzecią warstwą i lekko chwyć rękami, aby warstwa była gęstsza i nie rozpadła się później. Posmaruj kurczaka odrobiną majonezu.
Krok 9:
Ostatnią warstwą będą ziemniaki. Ugotowane ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Ułóż starte ziemniaki na kurczaku i ubij. Gotową sałatkę pozostaw na chwilę w lodówce, aby warstwy nasiąkły i ostygły.
Krok 10:
Przed podaniem przykryj salaterkę płaskim talerzem i Odwróć, aby salaterka znalazła się na wierzchu. Zdejmij miskę sałatkową i usuń folię spożywczą z sałatki. Gotowa sałatka okaże się grzybami na wierzchu. Udekoruj odrobiną zieleni i podawaj. Smacznego!
Ogólnie rzecz biorąc, cechą sałatki jest to, że w gotowej formie na wierzchu układane są grzyby, jakby to była Polana. Ale skład składników można uzupełnić lub zastąpić według własnych upodobań.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g