skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Oddziel białka od żółtek. Ubij je z połową cukru, aż pojawią się stabilne szczyty. Żółtka z drugą częścią cukru zmielić na biało. Po obu masach ostrożnie połącz. Przesiej mąkę z kakao i włóż małe części do mieszanki jajecznej.
Krok 2:
Przykryj dzieloną formę pergaminem (moja średnica wynosi 24 cm), rozłóż ciasto, piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.
Krok 3:
Posyp wiśnie cukrem.
Krok 4:
Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, ostudź. Wyjmij wiśnie z syropu, pozwól im spłynąć. Syrop pozostawiamy do impregnacji.
Krok 5:
Krem: ubij śmietanę z połową cukru, aż będzie puszysta. Ubij śmietanę z drugą połową cukru. Łączymy obie masy (śmietanę w śmietanę).
Krok 6:
Pokrój schłodzony biszkopt na trzy ciasta.
Krok 7:
Namocz syrop wiśniowy.
Krok 8:
Rozłóż folię spożywczą w głębokiej misce. Wytnij dwa koła z ciast, jeden - według średnicy dna miski, drugi-według średnicy jej górnej części. Wszystko inne kroimy w kostkę.
Krok 9:
Zaczynamy zbierać ciasto. Ciasto kładziemy na dnie miski.
Krok 10:
Posmaruj ciasto kremem, nałóż warstwę wiśni na wierzch, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 11:
Odłóż jedną trzecią kremu na bok - aby posmarować ciasto. Kostki biszkoptowe zanurzamy w śmietanie, mieszamy, część kładziemy na wiśniach. Po-warstwa wiśni, warstwa orzechów, warstwa herbatników. I kontynuujemy, aż biszkopt się skończy.
Krok 12:
Ostatnia warstwa to ciasto o średnicy górnej części miski. Pokrywamy je ciastem i lekko ściskamy rękami.
Krok 13:
Włóż ciasto do lodówki na dwie godziny.
Krok 14:
Następnie posmaruj kremem, udekoruj do smaku.
Krok 15:
Tak wygląda ciasto w przekroju. Smacznego!
delikatne i soczyste ciasto o smaku wiśni to po prostu pyszna uczta. Dla mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na słodkie wypieki z nadzieniem owocowym. Miałem zamiar to zrobić przez długi czas i cały czas zastanawiałem się, jak upiec ciasto Pancho z wiśniami, aby okazało się tak smaczne jak mój przyjaciel. Ogólnie wziąłem przepis i zapytałem o wszystko szczegółowo. W końcu wszystko mi się udało, czego Ci życzę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g