ciasto Pancho z wiśniami

najbardziej wiśniowe, najsmaczniejsze ciasto dla najbardziej ukochanych! Bogaty smak wiśni. Ten przepis na ciasto Pancho nie jest przepisem, tylko wiśniowym szaleństwem! Polecam wszystkim miłośnikom i miłośnikom wiśni, a także miłośnikom słodyczy.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 74 % 45 g
240 kcal
IG: 47 / 0 / 53

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Oddziel białka od żółtek. Ubij je z połową cukru, aż pojawią się stabilne szczyty. Żółtka z drugą częścią cukru zmielić na biało. Po obu masach ostrożnie połącz. Przesiej mąkę z kakao i włóż małe części do mieszanki jajecznej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj dzieloną formę pergaminem (moja średnica wynosi 24 cm), rozłóż ciasto, piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp wiśnie cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut, ostudź. Wyjmij wiśnie z syropu, pozwól im spłynąć. Syrop pozostawiamy do impregnacji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Krem: ubij śmietanę z połową cukru, aż będzie puszysta. Ubij śmietanę z drugą połową cukru. Łączymy obie masy (śmietanę w śmietanę).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój schłodzony biszkopt na trzy ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Namocz syrop wiśniowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż folię spożywczą w głębokiej misce. Wytnij dwa koła z ciast, jeden - według średnicy dna miski, drugi-według średnicy jej górnej części. Wszystko inne kroimy w kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zaczynamy zbierać ciasto. Ciasto kładziemy na dnie miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj ciasto kremem, nałóż warstwę wiśni na wierzch, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odłóż jedną trzecią kremu na bok - aby posmarować ciasto. Kostki biszkoptowe zanurzamy w śmietanie, mieszamy, część kładziemy na wiśniach. Po-warstwa wiśni, warstwa orzechów, warstwa herbatników. I kontynuujemy, aż biszkopt się skończy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostatnia warstwa to ciasto o średnicy górnej części miski. Pokrywamy je ciastem i lekko ściskamy rękami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż ciasto do lodówki na dwie godziny.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie posmaruj kremem, udekoruj do smaku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tak wygląda ciasto w przekroju. Smacznego!

delikatne i soczyste ciasto o smaku wiśni to po prostu pyszna uczta. Dla mnie jest to jeden z najlepszych przepisów na słodkie wypieki z nadzieniem owocowym. Miałem zamiar to zrobić przez długi czas i cały czas zastanawiałem się, jak upiec ciasto Pancho z wiśniami, aby okazało się tak smaczne jak mój przyjaciel. Ogólnie wziąłem przepis i zapytałem o wszystko szczegółowo. W końcu wszystko mi się udało, czego Ci życzę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy