Sałatka Funchoza z mięsem i strzałkami czosnku

kreatywna sałatka z kuchni chińskiej o oryginalnym smaku. Proste i szybkie! Ugotowałem sałatkę Funchoza z mięsem po raz pierwszy, okazało się prawie jak w chińskiej restauracji, chociaż gdzie to mam! Do sosu należy dodać Weijing - chińską przyprawę w ilości 1,5 łyżki stołowej.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 20 % 11 g
węglowodany 70 % 39 g
266 kcal
IG: 23 / 77 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Funchoza z mięsem i sosem sojowym? Przygotuj wszystkie potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój strzały czosnku na odcinki o długości 3-4 centymetrów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez około pięć minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Odcedź przez durszlak i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki w taki sposób, aby wyszły paski (na koreańskiej tarce).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę w półpierścienie , a wieprzowinę w paski o długości 3-4 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wykończ mięso do cebuli i smaż do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj tutaj również strzały czosnku. Trzymaj wszystko na patelni przez 10 do 30 minut. Pierwsze 10-15 bez pokrywki, następnie dodaj pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką. Najważniejsze, żeby nie rozgotować strzałek!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowanie funchozy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj kilka kropli oleju roślinnego do wrzącej wody i włóż makaron. Pozostaw na dziesięć minut w gorącej wodzie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy makaron stanie się przezroczysty. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą, aby się nie sklejał.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż wszystko do miski i przygotuj sos.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Do dressingu wszystkie składniki skropić sokiem z cytryny, polać sosem sojowym, doprawić Weijing, dodać paprykę i czarny pieprz. Nie mieszaj, ponieważ przyprawy muszą pozostać na wierzchu. Rozgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Włóż paprykę do oleju i wyciśnij czosnek. Zrób wszystko szybko, aby nic się nie wypaliło. Lepiej przygotować czosnek z wyprzedzeniem. Dwie sekundy i tankowanie jest gotowe.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Polej sałatkę pikantnym olejem i wymieszaj. Przykryj sałatkę pokrywką i wstaw do lodówki na 20 minut. Oto moja sałatka Funchoza z mięsem!

Funchoza to makaron skrobiowy, nazywany jest również makaronem szklanym, ponieważ po ugotowaniu staje się półprzezroczysty. Do jego produkcji stosuje się skrobię z roślin strączkowych, manioku, ziemniaków, canna, ryżu, ale najlepszym tradycyjnym surowcem do funchozy jest skrobia z fasoli mung — złota. Oto kilka interesujących faktów na temat jednego ze składników sałatki!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Strzały czosnku - 110   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal/100g

Podobne przepisy