skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Funchoza z mięsem i sosem sojowym? Przygotuj wszystkie potrzebne produkty.
Krok 2:
Pokrój strzały czosnku na odcinki o długości 3-4 centymetrów.
Krok 3:
Gotuj je w osolonej wrzącej wodzie przez około pięć minut.
Krok 4:
Odcedź przez durszlak i spłucz pod bieżącą zimną wodą. Pozwól, aby nadmiar płynu spłynął.
Krok 5:
Zetrzyj marchewki w taki sposób, aby wyszły paski (na koreańskiej tarce).
Krok 6:
Pokrój cebulę w półpierścienie , a wieprzowinę w paski o długości 3-4 cm.
Krok 7:
Smaż cebulę na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 8:
Wykończ mięso do cebuli i smaż do miękkości.
Krok 9:
Dodaj tutaj również strzały czosnku. Trzymaj wszystko na patelni przez 10 do 30 minut. Pierwsze 10-15 bez pokrywki, następnie dodaj pół szklanki wody i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką. Najważniejsze, żeby nie rozgotować strzałek!
Krok 10:
Gotowanie funchozy.
Krok 11:
Dodaj kilka kropli oleju roślinnego do wrzącej wody i włóż makaron. Pozostaw na dziesięć minut w gorącej wodzie.
Krok 12:
Gotowy makaron stanie się przezroczysty. Wrzuć go do durszlaka i spłucz zimną wodą, aby się nie sklejał.
Krok 13:
Włóż wszystko do miski i przygotuj sos.
Krok 14:
Do dressingu wszystkie składniki skropić sokiem z cytryny, polać sosem sojowym, doprawić Weijing, dodać paprykę i czarny pieprz. Nie mieszaj, ponieważ przyprawy muszą pozostać na wierzchu. Rozgrzej patelnię na kuchence, wlej do niej olej roślinny i podgrzej. Włóż paprykę do oleju i wyciśnij czosnek. Zrób wszystko szybko, aby nic się nie wypaliło. Lepiej przygotować czosnek z wyprzedzeniem. Dwie sekundy i tankowanie jest gotowe.
Krok 15:
Polej sałatkę pikantnym olejem i wymieszaj. Przykryj sałatkę pokrywką i wstaw do lodówki na 20 minut. Oto moja sałatka Funchoza z mięsem!
Funchoza to makaron skrobiowy, nazywany jest również makaronem szklanym, ponieważ po ugotowaniu staje się półprzezroczysty. Do jego produkcji stosuje się skrobię z roślin strączkowych, manioku, ziemniaków, canna, ryżu, ale najlepszym tradycyjnym surowcem do funchozy jest skrobia z fasoli mung — złota. Oto kilka interesujących faktów na temat jednego ze składników sałatki!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Strzały czosnku - 110 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal/100g