ciasto żelatyna, mleko skondensowane, twaróg i śmietana bez pieczenia

Łatwe przygotowanie ciasta bez użycia piekarnika! Wspaniały przepis na przygotowanie przewiewnego i delikatnego deseru twarogowo-kwaśnego ze skondensowanym mlekiem i czekoladą, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 11 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 44 % 18 g
220 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto z żelatyną i skondensowanym mlekiem bez pieczenia? Aby przygotować pyszne ciasto twarogowo-kwaśne, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czterdzieści gramów żelatyny do miski, po czym wlej do niej dwieście mililitrów mleka o temperaturze pokojowej i dobrze wymieszaj, a następnie odstaw na spęcznienie na trzydzieści minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż czterysta gramów kwaśnej śmietany do głębokiej miski, po czym dodaj do niej jedną łyżeczkę cukru waniliowego i wymieszaj, a następnie dodaj czterysta gramów skondensowanego mleka do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż sześćset gramów twarogu do miski, a następnie dodaj do niej cztery łyżki śmietany.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel twaróg blenderem na gładką masę twarogową.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę do miski z masą twarogową i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż dobrze spuchniętą żelatynę na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy rondel na kuchence i mieszając podgrzewamy go na średnim ogniu kuchenki, aż całkowicie się rozpuści, po czym pozostawiamy żelatynę do ostygnięcia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż jedną pełną łyżkę twarogu do rondla i dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej masę żelatynową z patelni do miski z twarogiem i wymieszaj łyżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce mikserem, aż będą gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połowę ugotowanej masy twarogowej rozprowadzamy w odpowiedniej formie i rozprowadzamy równomierną warstwą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż trzy łyżki czekoladowych kulek kukurydzianych na wierzchu warstwy twarogu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Równomiernie rozprowadź kulki czekoladowe w kształcie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż połowę tabliczki czekolady połamanej na kawałki do miski z masą twarogową i dobrze wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Masę twarogową z czekoladą układamy w formie na wierzchu kulek czekoladowych i rozprowadzamy równomierną warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dla wygody wkładamy silikonową formę do odpowiedniego kubka.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przykryj formę ciastem celofanem i wstaw do lodówki na trzydzieści do czterdziestu minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po czterdziestu minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i ostrożnie wyjmujemy formę, a następnie dekorujemy je na wierzchu według własnego uznania i smaku.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

delikatne ciasto twarogowe bez pieczenia, bez piekarnika i bez ciastek! Cóż, bardzo prosty przepis na deser na herbatę! Proste, pyszne lekkie ciasto twarogowo-kwaśne w 15 minut bez ciastek ze skondensowanym mlekiem i bez użycia piekarnika! W upalne lato nie chcesz stać przy kuchence, więc to niezrównane ciasto twarogowe bez żmudnego pieczenia z żelatyną zawsze pomaga. Okazuje się przewiewny, szczególnie delikatny, podobny do domowych lodów śmietankowych. Można go przygotować rano w ciągu godziny, aby już na obiad podać swoim bliskim niesamowicie pyszny i niezwykle piękny deser! Smacznego!

aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal / 100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal / 100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche śniadanie - 366   kcal/100g

Podobne przepisy