bimber ze śliwek w domu

Oryginalny, pikantny, na świątecznym stole! Przygotowanie bimbru ze śliwek w domu jest bardzo proste-najważniejsze jest posiadanie dobrego bimbru. Bimber na śliwce jest pikantny, lekko cierpki, z pikantnym finiszem. Jest idealny na każdą ucztę.
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
39 kcal
IG: 44 / 0 / 56

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bimber ze śliwek w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Śliwki są dojrzałe i pachnące, ale bez uszkodzeń zewnętrznych. Lepiej jest przyjmować świeże drożdże, ale można je zastąpić drożdżami wytrawnymi i winnymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń pestki ze śliwki i włóż do pojemnika fermentacyjnego. W żadnym wypadku nie myj śliwek, ponieważ śliwki zawierają dużą ilość bakterii powodujących fermentację. Weź szklany pojemnik, inne Materiały (Plastik, Metal) mogą reagować ze sfermentowaną mieszaniną. Używam szklanego słoika o dużej objętości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie posiekaj śliwki. Mam bardzo miękkie śliwki, więc po prostu zmiksowałem je za pomocą tłuczka. Ale może być konieczne użycie blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do pojemnika fermentacyjnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozcieńczyć drożdże ciepłą wodą i poczekać, aż będą aktywne. Woda nie powinna być gorąca, temperatura nie wyższa niż 40 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej drożdże do pojemnika fermentacyjnego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Załóż jednorazową rękawiczkę na wierzch i umieść słoik w ciemnym miejscu do fermentacji. Temperatura powietrza powinna wynosić od 20 do 28 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy rękawica zostanie napompowana-rozpoczęła się fermentacja. Może trwać od 10 do 20 dni. Wędrowałem przez 12 dni. Następnie rękawica ponownie opadnie - oznacza to, że zacier jest gotowy do destylacji.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odcedź i wlej do bimbru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmontuj bimber zgodnie z instrukcją. W razie potrzeby podłącz węże zimnej wody. Postaw na ogień. Nie pozwól, aby temperatura wzrosła powyżej 80 stopni. Gdy temperatura osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę, aby schłodzić produkt. Zbierz gotowy bimber w osobnej misce. Zasadniczo jest gotowy do użycia, ale ma wyraźny aromat bimbru. Dlatego polecam drugą destylację.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wtedy bimber okaże się czystszy. Aby to zrobić, rozcieńczyć powstały bimber do siły 20 stopni-weź 500 ml wody na litr bimbru. Wlej rozcieńczony bimber do bimbru i ponownie destyluj w ten sam sposób. Tym razem Zbierz pierwsze i ostatnie 100 ml bimbru w osobnym naczyniu, nie nadają się do spożycia. Należy je wylać. Wlać pozostały powstały bimber do butelek i pozostawić na kilka dni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz zabarwić bimber kroplą herbaty. Przestrzegaj środka podczas picia alkoholu!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy