ciasto & quot; Kobiecy kaprys"

dla takiego ciasta możesz być trochę kapryśny! To, że sam to wymyśliłem! Ciekawe gotowanie! Pyszne i delikatne kobiece kaprysy ciasto biszkoptowe z makiem i angielskim kremem budyniowym, które zrobiłam po raz drugi.
Dot (Varia)Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 18 % 8 g
węglowodany 71 % 32 g
240 kcal
IG: 28 / 13 / 59

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

robimy biszkopt, dla którego ubijamy żółtka cukrem pudrem. Oddzielnie ubij białka na szczyty. Następnie łączymy obie mieszaniny, ale tak, aby białka zostały dodane w dwóch krokach, mieszamy od dołu do góry w kółko.

umieść mieszaninę w łaźni wodnej i ubij trzepaczką, aż zgęstnieje. Powinien nagrzać się do 45-50 stopni.

włóż mieszaninę do miski z zimną wodą i ubij mikserem, aż ostygnie.

dodaj przesianą skrobię, mąkę, wanilię. Wymieszaj wszystko szpatułką, dodaj Makę.

pieczemy w formie z jednym ciastem w 180 (podgrzewamy z wyprzedzeniem) przez pół godziny. Lepiej nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut.

schłodzić biszkopt, wyjąć z formy i pokroić na sześć warstw.

zmiel kwaśne suszone morele w blenderze do średniej wielkości.

z bananów robimy puree, ale tylko przed dodaniem do śmietany.

ubij żółtka z cukrem trzepaczką na patelni i wlej wannę.wyciąg.

zagotuj osobno śmietanę. Wprowadzamy do nich żółtka, mieszając trzepaczką.

trzymaj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

krem dzielimy na dwie części, w jednej z nich kładziemy puree bananowe, a w drugiej kawałki suszonych moreli.

galaretka z suszonych moreli: suszone morele miodowe zamieniamy w puree w blenderze.


 napełnij żelatynę wodą, trzymaj do pęcznienia. Po rozpuszczeniu w łaźni wodnej, ale nie gotujemy.

rozpuść cukier w rondlu z grubym dnem na jasny cynamon.kolor. Wlej 200 ml wody i przytrzymaj przez 2-3 minuty.

włóż puree z suszonych moreli do karmelu, wlej Rum, zagotuj.

lekko schłodzić mieszaninę, dodać żelatynę.

dekorowanie: topić łyżką miodu cukier. Gdy kolor stanie się złoty, wymieszaj, usuń z ognia i sprawdź gęstość. Jeśli kropla stwardnieje w twardą kulkę, dekorację można przygotować.

użyłem dużego plastikowego jajka jako formy. Pokryłem go folią spożywczą, lekko posmarowałem olejem roślinnym.

rozciągnięty, ale lekko schłodzony karmel owinął widelec wokół górnej części jajka, obracając go w kółko. Musisz wszystko zrobić szybko, karmel pszczeli zamarza. Jednak zawsze można go ponownie podgrzać.

umieść folię spożywczą w okrągłym kształcie. Na wierzchu pierwsze ciasto, obficie polewamy gorącym kremem bananowym. Kładziemy drugie ciasto, podlewamy je kremem z suszonymi morelami. I tak naprzemiennie ciasta do szóstego.

przykryj ciasto końcami folii i pozostaw ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki na noc.

rano Odwróć ciasto, dno będzie na górze. Przykryj go pierścieniem o nieco większej średnicy i wlej galaretkę z suszonych moreli.

włóż do lodówki, aby zamarzła. Po udekorowaniu ciasta Kobiecy kaprys kopułami karmelu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal / 100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal / 100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal / 100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g
  • Candy - 397   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy