skład / składniki
metoda gotowania
robimy biszkopt, dla którego ubijamy żółtka cukrem pudrem. Oddzielnie ubij białka na szczyty. Następnie łączymy obie mieszaniny, ale tak, aby białka zostały dodane w dwóch krokach, mieszamy od dołu do góry w kółko.
umieść mieszaninę w łaźni wodnej i ubij trzepaczką, aż zgęstnieje. Powinien nagrzać się do 45-50 stopni.
włóż mieszaninę do miski z zimną wodą i ubij mikserem, aż ostygnie.
dodaj przesianą skrobię, mąkę, wanilię. Wymieszaj wszystko szpatułką, dodaj Makę.
pieczemy w formie z jednym ciastem w 180 (podgrzewamy z wyprzedzeniem) przez pół godziny. Lepiej nie otwierać piekarnika przez pierwsze 20 minut.
schłodzić biszkopt, wyjąć z formy i pokroić na sześć warstw.
zmiel kwaśne suszone morele w blenderze do średniej wielkości.
z bananów robimy puree, ale tylko przed dodaniem do śmietany.
ubij żółtka z cukrem trzepaczką na patelni i wlej wannę.wyciąg.
zagotuj osobno śmietanę. Wprowadzamy do nich żółtka, mieszając trzepaczką.
trzymaj na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
krem dzielimy na dwie części, w jednej z nich kładziemy puree bananowe, a w drugiej kawałki suszonych moreli.
galaretka z suszonych moreli: suszone morele miodowe zamieniamy w puree w blenderze.
napełnij żelatynę wodą, trzymaj do pęcznienia. Po rozpuszczeniu w łaźni wodnej, ale nie gotujemy.
rozpuść cukier w rondlu z grubym dnem na jasny cynamon.kolor. Wlej 200 ml wody i przytrzymaj przez 2-3 minuty.
włóż puree z suszonych moreli do karmelu, wlej Rum, zagotuj.
lekko schłodzić mieszaninę, dodać żelatynę.
dekorowanie: topić łyżką miodu cukier. Gdy kolor stanie się złoty, wymieszaj, usuń z ognia i sprawdź gęstość. Jeśli kropla stwardnieje w twardą kulkę, dekorację można przygotować.
użyłem dużego plastikowego jajka jako formy. Pokryłem go folią spożywczą, lekko posmarowałem olejem roślinnym.
rozciągnięty, ale lekko schłodzony karmel owinął widelec wokół górnej części jajka, obracając go w kółko. Musisz wszystko zrobić szybko, karmel pszczeli zamarza. Jednak zawsze można go ponownie podgrzać.
umieść folię spożywczą w okrągłym kształcie. Na wierzchu pierwsze ciasto, obficie polewamy gorącym kremem bananowym. Kładziemy drugie ciasto, podlewamy je kremem z suszonymi morelami. I tak naprzemiennie ciasta do szóstego.
przykryj ciasto końcami folii i pozostaw ciasto na godzinę w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki na noc.
rano Odwróć ciasto, dno będzie na górze. Przykryj go pierścieniem o nieco większej średnicy i wlej galaretkę z suszonych moreli.
włóż do lodówki, aby zamarzła. Po udekorowaniu ciasta Kobiecy kaprys kopułami karmelu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal / 100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal / 100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rum - 75 kcal / 100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g
- Candy - 397 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g