wino jeżynowe

Przygotuj i nie zapomnij traktować swoich krewnych! Natychmiast będą wymagać recepty. Jeśli kochasz wino, szczególnie spodoba ci się wino jeżynowe.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 15 g
61 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 45 D 12 h 15 min

Robienie wina to pozornie prosta sprawa. Ale wymaga dużo cierpliwości i nie wybacza zapomnienia. Dlatego zanim zaczniesz robić wino z jeżyn, lepiej się przygotować i dokładniej.

umieść czyste i dojrzałe jeżyny w dużym szklanym słoju, pozbawione wszelkiego rodzaju Sory, gałązek i łodyg. Wlej tam wrzącą wodę w ilości 1 litra na kilogram jeżyn. Pozwól wodzie parzyć się w jagodach przez pełne cztery dni.

po przejściu przepuszczamy wodę zmieszaną z sokiem jeżynowym przez złożoną gazę. Odkładamy jagody, już ich nie potrzebujemy. Ale łączymy ich sok z cukrem i drożdżami winnymi zgodnie z proporcjami określonymi w kompozycji.

wlej sok do nowego szklanego słoika lub innego odpowiedniego pojemnika, trzymaj go w ciepłym pomieszczeniu, które utrzymuje temperaturę pokojową. Będziemy musieli poczekać prawie miesiąc, zanim fermentacja, która szaleje w soku, zniknie. Po zakończeniu wlej wino do butelek lub czegokolwiek innego, najważniejsze jest to, że jest bezpiecznie chronione przed otwartym powietrzem i nie ma kontaktu z metalem.

nie spiesz się, aby się cieszyć. Zanim wino jeżynowe w końcu dojrzeje, musi spędzić prawie 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy