skład / składniki
metoda gotowania
Robienie wina to pozornie prosta sprawa. Ale wymaga dużo cierpliwości i nie wybacza zapomnienia. Dlatego zanim zaczniesz robić wino z jeżyn, lepiej się przygotować i dokładniej.
umieść czyste i dojrzałe jeżyny w dużym szklanym słoju, pozbawione wszelkiego rodzaju Sory, gałązek i łodyg. Wlej tam wrzącą wodę w ilości 1 litra na kilogram jeżyn. Pozwól wodzie parzyć się w jagodach przez pełne cztery dni.
po przejściu przepuszczamy wodę zmieszaną z sokiem jeżynowym przez złożoną gazę. Odkładamy jagody, już ich nie potrzebujemy. Ale łączymy ich sok z cukrem i drożdżami winnymi zgodnie z proporcjami określonymi w kompozycji.
wlej sok do nowego szklanego słoika lub innego odpowiedniego pojemnika, trzymaj go w ciepłym pomieszczeniu, które utrzymuje temperaturę pokojową. Będziemy musieli poczekać prawie miesiąc, zanim fermentacja, która szaleje w soku, zniknie. Po zakończeniu wlej wino do butelek lub czegokolwiek innego, najważniejsze jest to, że jest bezpiecznie chronione przed otwartym powietrzem i nie ma kontaktu z metalem.
nie spiesz się, aby się cieszyć. Zanim wino jeżynowe w końcu dojrzeje, musi spędzić prawie 4 miesiące w ciemnym i chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g